Русия изпрати най-новото попълнение на Черноморския си флот - фрегатата "Адмирал Макаров", въоръжена с далекобойни крилати ракети "Калибър", в Средиземно море. Тя е отплавала от кримската си база в Севастопол днес и е поела към проливите Босфора и Дарданелите, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Фрегатата ще се включи към постоянната руска военноморска ескадра в Средиземно море, се казва в съобщението на руското министерство на отбраната.

В сирийската война Русия вече неведнъж е изстрелвала крилати ракети "Калибър" от фрегати и подводници от Средиземно море по военни цели на сирийска територия в подкрепа на офанзивни действия на сирийската армия, отбелязва Ройтерс.

Московският всекидневник "Известия" отбеляза неотдавна, че Русия през лятото изпрати още няколко кораба към средиземноморската си флотилия и вече е събрала там най-голямата си военноморска група от 2015 г. насам.

До края на идната година в руската Оренбургска област - между европейската и азиатската част на Русия, пък ще застъпи на дежурство първият полк нови стратегически комплекси "Авангард", чиито ракети носят хиперзвукови маневриращи бойни глави, съобщава в. "Известия", като цитира изтночник във военното министерство на федерацията. Два ракетни полка с подобни въоръжения - общо 12 комплекса, се предвижда да бъдат разположени окончателно в Русия до 2027 г.