Русия, Иран и Турция смятат за неприемливи опитите за разделяне на Сирия по етнически и религиозни признаци, заяви руският външен министър Сергей Лавров след среща с колегите си от Турция и Иран, Мевлют Чавушоглу и Мохамад Джавад Зариф, предаде ТАСС.

"Ние отбелязахме абсолютната недопустимост на опитите за разделяне на Сирия по етнорелигиозни линии", посочи Лавров.

Трите страни гаранти на процеса от Астана потвърдиха също необходимостта от продължаване на усилията за оказване на хуманитарна помощ на Сирия и за тази цел ще работят и с правителството в Дамаск, и с опозицията, отбеляза руският външен министър.

Той увери, че Русия, Иран и Турция няма да допуснат опити за подкопаване на съвместната им работа по уреждането на конфликта в Сирия и изтъкна важното значение на процеса от Астана.

Трите страни лансираха миналата година този процес, който позволи установяването на четири "зони за деескалация" в Сирия. "За политическия диалог Астана направи повече", отколкото другите преговори, заяви Лавров, цитиран от Франс прес. По думите му процесът от Астана "твърдо стои на крака" благодарение на "уникалното сътрудничество" между Москва, Техеран и Анкара.

Лавров заяви също, че борбата с терористите, които се опитват да се скрият в "зоните за деескалация", ще бъде безкомпромисна.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че на днешната среща е било обсъдено разработването на мерки за доверие между сирийските власти и опозицията.

"Необходимо е укрепване на доверието между враждуващите страни. Днес беше постигнато споразумение за провеждане на поредна среща на работната група", заяви Чавушоглу.