Русия и Украйна се обвиняват взаимно в атаки с дронове. Според съобщение от рано тази сутрин на кмета на руската столица Сергей Собянин дрон се е врязал във висока бизнес сграда в деловата зона "Москва сити", а полицията в Харков съобщава за две сринати сгради в украинския град.

Собянин информира за няколко дрона, които са летели в посока Москва, цитират го Франс прес и БТА. Кметът изтъкна, че повечето от тях са били свалени от силите за противовъздушна отбрана. Един от дроновете обаче се е врязал в една от бизнес сградите в "Москва сити". 

"Един от дроновете се вряза в същата сграда в "Москва сити" като миналия път, пише Собянин в "Телеграм", имайки предвид атаката с дронове, засегнала "Москва сити" в нощта на събота срещу неделя.

Изявление във връзка с атаката тази нощ направи и руското министерство на отбраната. "През нощта на 1 август бе пресечен опит за терористично нападение на киевския режим с безпилотни летателни апарати срещу обекти в град Москва и в Московска област. Във въздуха, със средства за противовъздушна отбрана, са унищожени два украински дрона", се казва в изявление на ведомството. 

Министерството съобщи, че трети дрон е бил заглушен със средства за радиоелектронна борба и се е разбил на територията на комплекса от нежилищни сгради "Москва сити". 

Кметът Собянин заяви, че при врязването на дрона в бизнес сградата е повредена фасадата на сградата на 21 ѝ етаж. Няма пострадали вследствие на врязването в сградата, поясни Собянин.

Снощи пък руските новинарски агенции, позовавайки се на местните власти и аварийните служби съобщиха за шестима загинали при украински обстрел на град Донецк и село Басан в Запорожка област. В Донецк трима души са загинали и 11 са ранени в резултат на украински обстрел на града, предават ТАСС и Ройтерс, цитирайки изявление в Телеграм на назначения от Москва управител на тези контролирани от Русия части на Донецка област Денис Пушилин. По негови думи това е станало, когато украински снаряди ударили пътнически автобус.

Назначеният от Русия кмет на град Донецк Алексей Кулемзин качи в друг пост в Телеграм снимки на изгорял автобус.

По-късно назначеният от Москва за губернатор на Запорожка област Евгений Балицки съобщи, че трима души са били убити и около 15 души са ранени при украински обстрел на местен магазин в село Басан в областта.

В същото време властите на украинския град Харков съобщават, че срещу града е извършена атака с дронове тази сутрин, предаде Ройтерс. 

По предварителни данни, в резултат на атаката е пострадал един човек, каза началникът на полицията на Харковска област Володимир Тимошко, цитиран от украинската новинарска агенция УНИАН. 

Според Тимошко са регистрирани най-малко два удара с дронове в Харков - единият от безпилотните летателни апарати се е врязал в сградата на професионално-техническо училище, а другият - в центъра на града. По предварителни данни, училището е било празно. В центъра на Харков е ранен мъж. Тимошко подчерта, че местата, ударени от дронове, не са военни обекти и там не е имало струпване на украински военнослужещи. 

Украински медии съобщават, че в резултат на атаката е разрушена близо половината от триетажната сграда на професионално-техническото училище и че са се сринали два етажа от централния корпус на училищната сграда.