В близко бъдеще представители на Русия и САЩ ще започнат дискусия по "сложната конфронтационна ситуация", заяви днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков ден след като президентите Владимир Путин и Джо Байдън имаха по видеовръзка двучасов разговор с акцент върху Украйна, предаде Ройтерс.

На пресконференция Песков каза, че след видеконферентната среща на върха ще има контакти между представителите двамата лидери и после ще има нужда те отново да разговарят, но не е определена дата за това. Песков не уточни и как ще се осъществи новата среща на върха.

По думите му темата за новоизградения газопровод "Северен поток 2" не е била разисквана от президентите. Съветникът по националната сигурност към Белия дом Джейк Съливан каза вчера, че тъй като по "Северен поток 2" още не постъпва руски природен газ, това е за Запада лост за въздействие върху Путин. "Ако Владимир Путин иска да види как газът тече по този газопровод, той може да не пожелае да поеме риска и да нападне Украйна", каза Съливан.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба коментира, че преговорите между Байдън и Путин са изпълнили целта си за "възпиране и деескалация". Но той добави, че приоритет е да се изготви пакет от мерки за възпиране, за да бъде разубедена Москва от по-нататъшна военна ескалация, съобщи Ройтерс.

ТАСС цитира думи на Песков, че Путин е останал доволен от формата на разговора си с Байдън. "Всъщност този формат, по видеовръзка, позволява да се говори достатъчно откровено", констатира говорителят на Кремъл.