Руският президент Владимир Путин заяви след разговори с държавния глава на Китай Си Цзинпин в Пекин, че последните контакти със Северна Корея са потвърдили готовността на Пхенян за конструктивна работа, предадоха Ройтерс и ТАСС, на които се позова БТА.

Путин каза на пресконференция, че "Русия и Китай имат интерес на Корейския полуостров и в Североизточна Азия като цяло да има мир и стабилност".

В обща декларация, подписана от Путин и Си, се казва, че Русия и Китай ще подкрепят извършването на необходими и разумни реформи в ООН, включително в Съвета за сигурност.

Русия и Китай - стига санкции

Двете държави се обявяват също срещу едностранните икономически санкции, които не са одобрени от ООН, срещу нарушаването на стратегическия баланс в сферата на противовъздушната отбрана и за сътрудничество в борбата с тероризма и срещу намесата във вътрешните работи на други държави.

Китай и Русия ще засилят сътрудничеството в различни международни формати в условията на сложна световна обстановка, обяви на пресконференцията в китайската столица президентът Си. Той добави, че Москва и Пекин заедно ще защитават многополюсния световен ред въз основа на принципите от устава на ООН и ще подпомагат по-нататъшната демократизация на системата на международните отношения.

Сътрудничеството между Русия и Китай е на най-високото си равнище в историята, заяви Путин, цитиран от Асошиейтед прес.

Агенцията отбелязва, че руският президент е подчертал как натискът на Запада е увеличил политическото и икономическото значение на Китай за Русия.

Си каза, че развиването на двустранното сътрудничество винаги е било приоритет за Пекин и Москва.

След срещата китайският президент удостои руския си колега с новоучредения орден "Дружба" на пищна церемония. Путин стана първият чуждестранен лидер, получил това високо китайско отличие, отбелязва ТАСС.

Путин приготви и хапна китайска храна

Руският президент е в Китай от 8 до 10 юни. След разговорите в Пекин Путин и Си заминаха с високоскоростен влак за град Тянцзин, за да гледат приятелския мач между младежките хокейни отбори на Русия и Китай.

По време на посещението си в Тянцзин Путин приготви и опита традиционни китайски ястия, предаде ТАСС, позовавайки се на кадри, излъчени от Централната китайска телевизия. Путин приготви традиционното за Тянцзин блюдо гоубули, което прилича на руските пелмени, както и много популярните в Китай пълнени с месо и зеленчуци "палачинки".

Г-7 ли? Русия предпочита други формати

След Тянцзин руският и китайският президент ще отидат в Циндао, където на 9 и 10 юни ще участват в срещата на високо равнище на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС).

Срещата за първи път ще бъде във формат евразийска "осморка" (с участието на Индия и Пакистан в качеството им на пълноправни членове на обединението).

Декларацията за създаването на ШОС бе подписана в Шанхай през юни 2001 година от шест страни: Русия, Казахстан, Киргизстан, Китай, Таджикистан и Узбекистан. В работата на организацията участват и четири страни наблюдателки (Афганистан, Беларус, Иран и Монголия), както и шест партньорки по диалог (Азербайджан, Армения, Камбоджа, Непал, Турция и Шри Ланка).

Русия е съсредоточила в голяма степен вниманието си върху други формати, а не върху Г-7, заяви прессекретарят на руския президент Владимир Путин Дмитрий Песков.

Песков, който придружава Путин при посещението му в Китай, каза това в реакция на призива на президента на САЩ Доналд Тръмп за връщане на Русия в Голямата седморка.

"Поставяме акцент на други формати", заяви лаконично прессекретарят на руския президент.

По-рано тази седмица Песков отбеляза, че с годините Г-7 става "все по-малко актуална" за Русия, на фона на "стремителното нарастване на значението и актуалността на такива формати като Г-20", припомня ТАСС.

Г-7 е неформално обединение на най-развитите индустриални страни. Тя включва САЩ, Канада, Япония, Германия, Франция, Великобритания и Италия.

Русия стана през 1997 г. пълноправен член на седморката, която се превърна в Г-8. Тя обаче бе изключена от групата през 2014 г. заради анексията на Крим и конфликта в Източна Украйна.

Годишната среща на върха на Г-7 е днес и утре в канадския курорт Ла Малбе.