Русия е готова за преговори с Украйна въз основа на съществуващата реалност, без предварителни условия, заяви руският заместник-министър на външните работи Сергей Вершинин в интервю за телевизионния канал "Звезда", предаде ТАСС.

"Да, класиката показва, че всяка военна акция завършва с преговори, а ние естествено вече заявихме, че ще сме готови за такива преговори. Но само за преговори без предварителни условия, за преговори, основани на съществуващата реалност, за преговори, отчитащи целите, които сме заявили публично", каза той, цитиран от БТА.

Междувременно високопоставена служителка на Пентагона заяви, че половината от руските тежки танкове вероятно са били унищожени или пленени от Украйна, предаде Франс прес.

Русия "вероятно е загубила половината от основния си резерв от бойни танкове в сражения и заради пленяването им от украинците", заяви Селест Уоландър на онлайн събитие, организирано от Центъра за нова американска сигурност.

Оценката на Уоландър, която не приведе точни числа за загубените от Русия танкове от началото на нейното нахлуване в Украйна през февруари 2022 г., беше направена в момент, когато Киев се готви да получи тежки танкове от своите западни съюзници.

Обединеното кралство съобщи, че неговите танкове "Чалънджър 2" ще бъдат разположени в Украйна през март, а Германия и съюзниците й планират да изпратят на Киев през април своя танков батальон от "Леопард 2", добавя БТА.

Вашингтон също обеща танков батальон от "Ейбрамс", но пристигането на бойните машини в Украйна ще отнеме повече време.