Фармацевтичната компания "Астра Зенека" ще проведе съвместно изследване с руския научен център "Н. Ф. Гамалея", Руския фонд за преки инвестиции и групата "Р-Фарм" с оглед да комбинира собствената си ваксина срещу коронавируса с руския препарат "Спутник V". Това съобщи клонът на "Астра Зенека" в Русия в комюнике, цитиран от ТАСС.

Програмата предвижда оценка доколко е безопасно и доколко създава имунитет комбинираното прилагане на двете ваксини. В изследванията ще участват доброволци над 18 години, посочва британско-шведската компания.

Френската фармацевтична корпорация "Санофи" и британската "Глексо смит клайн" заявиха днес, че разработваната от тях ваксина срещу COVID-19 ще бъде готова едва в края на 2021 г., след като получиха резултати под очакваните от първите клинични изпитания, предаде АФП.

Ходът на програмата "е забавен с цел да се подобри имунният отговор при възрастни хора", посочват компаниите в общо комюнике. Те разчитат препаратът да е на разположение едва през последното тримесечие от идната година, при все че отначало се надяваха да подадат молба за одобрение през първото тримесечие и да доставят същата година един милиард дози.

Неотдавна "Санофи", работеща по ваксината съвместно с "Глексо смит клайн", заяви, че смята да започне последните тестове върху хора (т. нар. фаза 3) в края на декември, припомня АФП.

В момента имунният отговор при лица от 18 до 49-годишна възраст е "сравним с този при пациенти, възстановени след заразяване с COVID-19", но "недостатъчен" при по-възрастни, се уточнява в комюникето.

"Днес обявяваме началото на програма за клинични изследвания в сътрудничество с изследователския център на "Н.Ф. Гамалея", Руския фонд за директни инвестиции и R-Pharm за оценка на безопасността и имуногенността на комбинираната употреба на ваксина, разработена от "Астра Зенека" в сътрудничество с Оксфордския университет, и ваксина "Спутник V ", разработена от Националния изследователски център по епидемиология и микробиология на името на "Н. Ф. Гамалея", с участието на доброволци на възраст 18 и повече години", се казва в доклада. 

Отбелязва се също така, че научното сътрудничество между "Астра Зенека" и изследователския център "Н. Ф. Гамалея" е от голямо значение не само за проучване на потенциала на комбинираната употреба на ваксини и оценка на тяхната синергия по отношение на имунния отговор, но и за увеличаване на наличността на ваксинация в бъдеще чрез широко портфолио от лекарства.

"Астра Зенека" в момента проучва възможността за комбиниране на различни аденовирусни векторни ваксини", обявиха от компанията.

"Този уникален пример за сътрудничество между учени от различни страни в съвместната борба срещу коронавируса ще изиграе ключова роля за постигането на окончателна победа над пандемията в световен мащаб. Решението на "Астра Зенека" да проведе клинични изпитвания с помощта на един от двата вектора на "Спутник V" за подобряване на ефективността на собствената си ваксина е важна стъпка към това да обединим усилията си в борбата срещу пандемията. Приветстваме началото на тази нова фаза на сътрудничество между производителите на ваксини. Решени сме да надградим това партньорство в бъдеще и да започнем съвместно производство, след като нова ваксина бъде показана като ефективна в клиничните изпитвания. Надяваме се и други производителите на ваксини да последват нашия пример", каза Кирил Дмитриев, ръководител на Руския фонд за преки инвестиции.

Ваксината на "Астра Зенека"

Публикуваните в края на ноември предварителните резултати от клинични проучвания, проведени върху 20 000 доброволци от Великобритания и Бразилия, показват, че средната ефективност на ваксината "Астра Зенека" е 70%.

По време на тестовете беше установено, че, когато се прилагат две еднакво големи дози от ваксината с разлика за един месец, нивото на защита срещу инфекция е 62%. Той се е увеличил до 90%, когато субектите първо са получили малка доза, а след това, с втора инжекция, увеличена доза от лекарството.

Разработчиците определят ​​предимствата на ваксината и нейната ефективност в това, че липсват случаи на хоспитализация на участниците в проучването или развитието на тежки форми на заболяването, както и липсата на необходимост от транспортиране и съхранение при много ниски температури. Според "Астра Зенека" лекарството може да се съхранява в обикновен хладилник при температура от 2 до 8 градуса по Целзий до шест месеца.