Според агенция Ройтерс, цитираща неназован източник, ограниченията влизат в сила от утре, предаде БТА.

Новата мярка е одобрена от правителствата на 28-те страни членки дни преди днешната среща на върха на ЕС, на която ще бъдат обсъждани по-нататъшните отношения с Русия.

Според източник на ТАСС допълнителните локални ограничителни мерки, включващи забрана за туризъм, търговия и инвестиции, са били одобрени от страните членки още на 15 декември чрез писмена процедура.

Говорителката на външнополитическата служба на ЕС Мая Кочиянчич е потвърдила въвеждането на новите ограничения.

Същевременно по време на десетата си годишна пресконференция руският президент Владимир Путин каза, че не смята сегашната тежка икономическа ситуация в Русия за наказание, наложено й за анексирането на украинския полуостров Крим, а че тя е цената, която страната плаща за своето "естествено желание да се самосъхрани като нация, като цивилизация, като държава".

Според държавния глава западните санкции отчасти са отговорни за настоящата икономическа криза в Русия, предаде Асошиейтед прес. Путин подчерта, че санкциите са едва 30 процента от факторите, довели до руската криза.

Ръководителят на Крим Сергей Аксьонов пък бе категоричен, че републиката не се страхува от заплахата от въвеждане на нови санкции от страна на Европейския съюз, съобщи РИА Новости, цитирана от КРОСС.

"Крим не се страхува от нищо, те (Европейският съюз) трябва да знаят това. Крим формира обществено-социалния си живот в новите исторически реалии”, заяви Аксьонов.

Според него западните страни, с въвеждането на новите санкции преследват целта си максимално да навредят на Русия. В перспектива обаче, по този начин те ще навредят повече на себе си и своите граждани.

Руското МВнР разпространи официално изявление, в което се казва, че приетите  поредни конфликтни решения срещу руските региони Крим и Севастопол е опит да бъдат наказани жителите на полуострова, направили на референдум своя свободен избор за обединяване с Русия, предаде ТАСС.

Смятаме за абсолютно недопустимо всякаква дискриминация на жителите на Крим въз основа на политизирани съображения. В Брюксел вече трябва да са разбрали, че Крим и Севастопол са неделима част от Русия. Във връзка с това искаме да напомним на ЕС за нашето законно право на адекватна реакция на така наречените рестриктивни мерки спрямо всички, без изключение, руски граждани и юридически лица”, подчертават от министерството.