Така трябва да се запази извънблоковият статут на украинската държава, да се закрепи особената роля на руския език, се казва в декларация на руското външно министерство днес, цитирана от ИТАР-ТАСС и БТА.

В нея се отбелязва, че в Русия "внимателно наблюдават събитията в източните и южните райони на Украйна, в частност в Донецка, Луганска и Харковска област".

"Ако безотговорното отношение към съдбата на страната, към съдбата на собствения народ от страна на политическите сили, които се наричат украинска власт, продължи, то Украйна неизбежно ще се сблъсква с все нови и нови трудности и кризи", се казва в декларацията.

Властите в Киев трябва да спрат да сочат с пръст Русия, обвинявайки я за всички беди на днешна Украйна, се подчертава в документа.

Според Ройтерс, Москва има предвид изявлението на украинския вътрешен министър Арсен Аваков, който обвини президента Владимир Путин, че подклажда "сепаратистки безредици" в рускоезичните райони на бившата съветска република.

"Украинският народ иска да чуе от Киев смислени отговори на всички въпроси. Време е тези законни искания да бъдат чути", заявява руското МВнР.

В декларацията Русия потвърждава своите предложения за международна помощ, с която да започне истински национален диалог между всички политически и регионални сили в Украйна.

"Готови сме да участваме в съответните усилия заедно с чуждестранните партньори, включително с външните министри на страните, под чиято егида беше сключено споразумението за уреждане на кризата в Украйна от 21 февруари т.г.", подчертава външното министерство в Москва.