Според съда правната система е била манипулирана, за да се доведе компанията до фалит, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Русия трябва да плати сумата в срок от 180 дни (до 15 януари 2015 г.), се посочва в съдебното решение, цитирано от ИТАР-ТАСС. Постоянният арбитражен съд в Хага издаде присъди по три отделни дела, в които се настояваше за компенсации за над $100 млрд. от Русия заради изземането на активи на "ЮКОС", контролиран някога от Михаил Ходорковски, който бе най-богатият руснак.

Най-голяма сума - 39,97 млрд. долара, трябва да получи кипърската офшорна компания "Хъли ентърпрейсиз". При кипърската "Ветърън петролиъм", която е изпълнявала ролята на пенсионен фонд за бившите служители на "ЮКОС", отиват 8,20 млрд. долара. Регистрираната на остров "Ман Юкос юнивърсъл" получава 1,85 млрд. долара.

Акционерите на "Юкос" са готови да искат замразяване на руските активи по света, ако Русия не изплати присъденото от арбитража в Хага обезщетение, заяви Леонид Невзлин, участвал в изготвянето на иска на акционерите.

Обезщетението е най-голямото обезщетение, присъждано някога по арбитражно дело, заявиха Тим Озбърн, директор на групата акционери "Груп менатеп лимитид - Джи Ем Ел" (Group Menatep Limited - GML), която подаде иска, и адвокатът Еманюел Гайяр от адвокатска кантора "Шърман енд Стъринг" (Shearman & Stearing).

Руските съдилища са се подчинили на волята на руските изпълнителни власти да бъде доведен до фалит "ЮКОС", присъждайки активите на фирмата на държавна компания и вкарвайки в затвора човек, който е започнал да се оформя като политически противник, посочва съдът.

Съдебният състав, който разглежда делото от 2005 г., посочва, че исканите компенсации са огромни, като общо стойността на исковете е достигнала 114 милиарда долара.

Съдът заключава, че първоначалната цел на Русия не е била да събере дължими данъци, а да доведе до фалит "ЮКОС" и да придобие ценните му активи.

Съдът разпореди Москва да обезщети щетите, които са били нанесени на ищците, но посочва, че е имало нарушения и от самите ищци, което е довело до намаляване на исканата сума.

Съдът отбеляза още, че "служители на Руската федерация в близки връзки с президента Путин са действали при прилагането на политиката на Руската федерация".

През 2003 г. държавата обвини "ЮКОС", че не е плащал данъци, а президентът на компанията и основният акционер Михаил Ходорковски бе арестуван.
В края на 2004 г. на търг за 263 милиарда рубли (9,3 милиарда долара към момента) бе продаден основният актив на "ЮКОС" - "Юганскнефтегаз", който сега принадлежи на "Роснефт". През 2005 г. Ходорковски продаде на партньорите си дела си в "Джи Ем Ел", като компанията притежава 70,5% в "ЮКОС".
Ходорковски бе помилван от руския президент Владимир Путин миналата година.

Очаква се Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург да обяви в четвъртък решение по иск на "ЮКОС" за милиарди долари срещу Русия.
Делото е за неправомерно отнемане на собственост на "ЮКОС" чрез налагане на измислени данъци и бутафорен търг за основния актив на компанията.

"Роснефт" не очаква да има предявени претенции

"Роснефт" съобщи, че не очаква да бъдат предявени претенции към компанията във връзка с днешното решение на съда. Компанията посочва, че не е ответник по делото и че решението няма да има отрицателни последици върху търговската дейност или активите й. Според "Роснефт" всички сделки, отнасящи се до придобиването на активи на "ЮКОС", са били законни.