Британският министър на вътрешните работи Тереза Мей заяви, че правителството е извикало посланика на Русия, за да изрази недоволството си от липсата на сътрудничество от руска страна в разследването на убийството на бившия офицер от КГБ Александър Литвиненко, съобщи Ройтерс.

Тереза Мей уведоми освен това парламента, че правителството ще замрази авоарите във Великобритания на Андрей Луговой и Дмитрий Ковтун - двамата основни заподозрени за убийството.

Вижте снимки на близки и заподозрени >>

Тя окачестви като "изключително обезпокоителни" разпространените днес заключения от общественото разследване, според които в убийството е замесена руската държава, и каза, че става дума за "крещящо и неприемливо нарушение на международното право и на цивилизованото поведение".

Руският президент Владимир Путин вероятно е одобрил убийството на руския опозиционер, посочи съдия Робърт Оуен в заключенията си.

"Операцията на руската Федерална служба за сигурност (ФСС, новото име на КГБ) вероятно е била одобрена от Патрушев (бившия шеф на ФСС Николай Патрушев), както и от президента Путин", посочи съдията в заключенията си.

Реакции в Лондон >>

Повдигането на въпроса, че Русия може да е свързана със смъртта на бившия служител на ФСБ Александър Литвиненко е недопустимо, каза посланикът на Русия в Лондон Александър Яковенко.

В британското МВнР той е бил запознат с доклада от „публичното разследване“ на обстоятелствата около смъртта на бившия руски агент, предаде ТАСС, цитирана от "Фокус".

За нас е напълно недопустимо поставянето на въпроса за това, че руската държава е по някакъв начин свързана със смъртта на Литвиненко“, каза дипломатът.

По думите му, подходът на Лондон към делото „Литвиненко“ е груба провокация на британските власти.

Британската полиция междувременно поиска Русия да екстрадира Андрей Луговой и Дмитрий Ковтун, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Срещу двамата има действащи заповеди за задържане заради убийството на Литвиненко.

Нашата цел е да изправим тези две лица пред съда, заяви Скотланд ярд в комюнике.

Британският премиер Дейвид Камерън смята за изключително тревожни заключенията от разследването, заяви негов говорител, цитиран от Ройтерс.

"Това, че убийството е било наредено на най-високо равнище в Русия, е изключително обезпокоително. Никоя страна, да не говорим постоянна членка на Съвета за сигурност на ООН, не може да действа по този начин", подчерта той.

Говорителят добави, че Великобритания си запазва правото да обмисли какви по-нататъшни действия да предприеме.