Документът бе публикуван на официалния интернет портал за правна информация.

Сега случаите на побой срещу близки роднини, когато не са рецидив, ще се третират като административни нарушения, а не като престъпления по наказателния кодекс.

Законът съдържа нова редакция на член 116 от наказателния кодекс на Русия, която прехвърля побоя над близък роднина, извършен за пръв път, в разряда на административните правонарушения.

Но домашните насилници, които нанасят телесни повреди, все още подлежат на наказателна отговорност.

Вносителите на влезлия в сила законопроект се мотивираха, че е ненужно да се приравняват побоите срещу близки лица с побоите по хулигански, политически, расови и прочие подбуди.

Освен това с промяната се защищавало правото на родителите да възпитават строго децата си и се намалявала държавната намеса в семейния живот.

Критици на декриминализирането аявяват, че това е назадничава стъпка, която ще оправдава "домашните тирани" и ще отказва жертвите да подават жалби.

Административното наказание за побой над близък, извършен за пръв път и без увреждане на здравето на пострадалия е арест от 10 до 15 денонощия, глоба от 5 хиляди до 30 хиляди рубли (ок. 80-470 евро) или задължителен труд от 60 до 120 часа.