Новината съобщи днес руското министерство на отбраната.

Ракетата "Кинжал" е била на борда на руски изтребител МИГ-31, излетял от летище в южния руски военен район. Изпитанието е протекло, както е било планирано. Хиперзвуковата ракета е достигнала целта си, се посочва в съобщението. В него се уточнява, че в този руски военен район ракетата е била разгърната още от 1 декември. Във видео, качено в ЮТюб от руското министерство на отбраната, се вижда излитането на изтребителя с ракетата. После той се приземява на фона на бойна музика.

Ракетите с висока степен на точност "Кинжал" са предназначени да унищожават цели на земята и в морето, припомня руското ведомство и допълва, че в света не съществува еквивалент на "Кинжал".

За да транспортира новата ракета, изтребителят МИГ-31 е трябвало да бъде модернизиран, уточнява във Фейсбук руският вицепремиер Дмитрий Рогозин.

Първото изпитание на ракета "Кинжал" става седмица преди руските президентски избори на 18 март, на които се очертава да победи Владимир Путин. В реч пред парламента на 1 март Путин увери, че скоростта на ракетите "Кинжал" е 10 пъти по-висока от тази на звука и че те могат да "излъжат" съществуващите противоракетни системи. Тогава той призова западните страни да си дадат сметка на руската военна мощ, като същевременно увери, че не заплашва никого.

Същевременно днес американският министър на отбраната Джим Матис, който е на посещение в Оман, каза, че новите руски оръжия оставят Вашингтон безразличен, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Той визираше речта на Путин от 1 март, когато руският президент представи новите оръжия на Русия с помощта на много кадри.

"Когато погледнах откъсите от онова, което Путин представи, не виждам никаква промяна в руския военен капацитет и не виждам системите, за които той говори да променят съотношението на военната сила", каза Матис.

"Те не налагат никаква промяна в нашата политика на разубеждаване", допълни той и определи речта на Путин като "разочароваща, но не и изненадваща".