Колоритният милиардер иска да развали и т. нар. ядрена сделка с Иран, смятана за голям дипломатически успех на администрацията на Обама. Намеренията му БТА посочва в обзор на няколко негови външнополитически изявления.

Доналд Тръмп разкри вчера възгледите си за американската външна политика и посочи имената на съветниците си в тази област, предаде АФП.

Пред "Вашингтон пост" магнатът в сферата на недвижимите имоти заяви, че има в антуража си петима експерти. Води ги сенаторът републиканец от Алабама Джеф Сешънс. В екипа има и консултант по енергетика и петрол, експерт по антитероризъм, бивш генерален инспектор в Пентагона и пенсиониран армейски офицер.

Тези хора, които вестникът определя като консерватори, са напълно непознати за властовите структури във Вашингтон и за обществеността.

Според редакторите на "Вашингтон пост" Тръмп звучи по-скоро като изолационист, отколкото като поддръжник на намесата на САЩ в световните дела.

На пресконференция във Вашингтон претендентът за Белия дом заяви, че би било прекрасно САЩ да се разбират с Русия, предаде ТАСС.

"Ако Русия иска да харчи милиони долари на ден, за да бомбардира "Ислямска държава", то аз не възразявам. На някои хора това не им харесва и казват: "Не, не, това е наша работа". Но това не е наша работа. Ако Русия иска да се занимава с това, то аз съм напълно "за", каза Тръмп.

Също вчера той е заявил в интервю за Си Ен Ен, че САЩ трябва да съкратят драстично разходите си за финансиране на НАТО. Това поставя под въпрос един от стълбовете на американската външна политика от близо 70 години, коментира Ройтерс

"Плащаме крайно непропорционално – е казал кандидатът за номинация от Републиканската партия. - Това е твърде много и в действителност сега живеем в друг свят, различен от този, в който е възникнала идеята (за създаване на алианса)".

Вечерта Тръмп е говорил на заседание на Американско-израелския комитет по обществени въпроси. "Мой приоритет номер едно е да разваля катастрофалното споразумение с Иран", е казал той пред влиятелното произраелско лоби.

"Това споразумение е катастрофално за Америка, за Израел и за целия Близък изток", каза Тръмп и упрекна президента Барак Обама, че е бил "може би най-лошото нещо, случвало се някога на Израел".

Обама и държавният секретар Джон Кери са архитектите на историческото споразумение от 14 юли 2015 г., по силата на което бе наложен контрол върху ядрената програма на Иран в замяна на вдигане на някои санкции срещу страната. То предизвика напрежение между САЩ и техните съюзници Саудитска Арабия и Израел.

"Ние напълно ще разбием световната терористична мрежа на Иран, която е внушителна и могъща, но не колкото нас", каза Тръмп, получавайки бурни аплодисменти от аудиторията.

Тръмп обеща, че ако бъде избран за президент, ще наложи вето на всеки опит на ООН да наложи волята си на Израел. Той заяви, че е готов да премести посолството на САЩ в "изконната еврейска столица Ерусалим".

Вчера сутринта на годишната конференция на същия комитет е говорила и претендентката за номинация от демократите Хилъри Клинтън.

В САЩ еврейското лоби е едно от най-влиятелните. Затова предаността към партньорството с Израел се счита за крайъгълен камък в политиката на Вашингтон в Близкия изток и задължителен компонент от платформата на всеки кандидат за президент, припомни ТАСС.

АНКЕТА: Има ли значение за България кой е президент на САЩ?