През 2016 г. доходите на тази една шеста са били под жизнения минимум на трудоспособното население. Това сочат данни на аналитичен център към руското правителство от бюлетин, озаглавен "Работещите бедни в Русия и в чужбина", пише "Ведомости", цитиран от Би Би Си.

Според официалната статистика 2 милиона жители на Русия получават заплати, по-ниски от жизнения минимум. Ако обаче се вземат предвид и другите им доходи, харчени също и за членовете на семействата, броят на работещите бедни в Русия нараства в пъти - близо 12,1 милиона души през 2016 г. или 16,8 на сто от трудоспособното население, изчислява експертът от центъра Владимир Трубин.

Делът на бедните наемни работници и служители в държавния сектор четирикратно надхвърля този в частния сектор, отбелязва изданието.

Положението, при което над 10 милиона работещи в Русия не могат да осигурят достоен живот на себе си и своите семейства, не може да се нарече нормално, изтъква в аналитичният център.

Дори ако работят и други членове на семейството, то най-често си остава бедно, казва Трубин.

За да нарасне съществено доходът му, един жител на Русия трябва да придобие нова професия, да получи по-високо образование или да се изсели, а трудовият пазар не предлага достатъчно свободни работни места с по-високо заплащане при запазен професионален статут.

Този значителен дял на бедните сред всички работещи хора е белег за слабостта на средната класа в Русия, посочва експертът от Института за социална политика към Висшето училище за икономика Лилия Овчарова.

Един лекар в Русия например печели средно едва с 20 на сто повече от един шофьор, пише вестникът. Разликата в САЩ е 261 процента, в Германия - 172, и дори в развиваща се Бразилия - 174 процента, подчертава "Ведомости".