Няма друг начин големи машини да достигнат до Купол - арктическата мина за 700 млн. долара, която е в основата на съживяването на производството на злато в Русия след пет последователни години на спад, информира Ройтерс, цитирана от БТА.
"Това са едни от най-тежките климатични условия, при които съм работил. А съм работил в пустинята Атакама в Чили и на голяма надморска височина в Индонезия", казва Патрик Дохърти, главен мениджър на Купол.
Само Южна Африка има повече злато от Русия, но за Москва е трудно да разработи огромните находища в негостоприемния руски Далечен Изток. Първите мини в района са създадени през 30-те години на 20-и век от затворници от системата ГУЛАГ, създадена от Йосиф Сталин.
Русия е най-големият в света доставчик на енергийни суровини, но понижаването на цените и спадът в търсенето намалиха приходите й от износа на природен газ до около 8 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП) през първото тримесечие на 2009 година, спрямо близо 11 на сто от БВП година по-рано. Златото обаче спечели от рецесията. Като "сигурно пристанище" златото бе защитено от спада в търсенето, който доведе до поевтиняване на другите суровини, и през тази година поскъпна с 10 на сто - близо до рекордната цена от 1030 д. за тройунция, достигната през март 2008 година. Чукотка, регион, който през последните 8 години бе съживен от инвестициите за 2,5 млрд. долара на милиардера Роман Абрамович, през първата половина на 2009 година е произвел 20 на сто от руския златен добив.
След като през юли 2008 г. Абрамович се оттегли от поста губернатор, сега златото е "билетът" на региона към икономически растеж , отбелязва Ройтерс. През 2008 г. Русия бе петият в света производител на злато, заставайки между Австралия и Перу. Миналата година руското производство се увеличи с 13 на сто, което е повишение за първи път от 6 години, а през първата половина на 2009 г. нарасна с още 25 на сто.
С мина Купол пряко са свързани работните места на 1400 души от общо 50-хилядното население на Чукотка. Миньори и обслужващ персонал прекарват в мината по 4 седмици и по 4 седмици извън нея, печелейки средно по 50 000 рубли месечно или с 25 на сто над средното възнаграждение в региона. Алкохолът в мината е забранен. Миньорите прекарват свободното си време в игра на комар, в гимнастическия салон или пред телевизора. Пуканките са обичани, а миналата година там са изядени 8 тона месо от северен елен.
"Аз свиря на китара - имаме музикална зала. Обичам баскетбола - имаме и спортен салон", посочва 34-годишният механик Андрей Аксанов.
Той, както и 80 на сто от останалите миньори, идва от Магадан - пристанищен град на 1500 км. в югозападна посока. Оттам води началото си минното дело в Далечния изток на Русия. Сталин, който се нуждаел от хора за разработване на откритите златни находища, за две десетилетия от 30-те години изпраща в робство в работническите лагери в областта стотици хиляди затворници. От това зловещо начало Магадан се е превърнал в център на златодобива в Далечния Изток. След като Купол отваря врати, милиарди буци руда ще бъдат преработени в чист метал в рафинерията Колима в северната част на града.