На 10 август се навършва една година от протеста, след който хиляди румънци усетиха ефектите от сълзотворния газ, а стотици стигнаха директно от Площада на победата в болницата, пише днес информационният сайт Зиаре, цитиран от БТА.

И тази година се очаква 250 000 румънци да се съберат на същото място, където се организира нов протест под наслов "Диаспората си идва вкъщи", както и "Не сме забравили какво направихте миналото лято".

Все повече хора обявяват присъствието си пред сградата на правителството в Букурещ на фона на събитията през последните седмици, когато злокобните престъпления в южния град Каракал разкриха загниване в полицейската и правосъдната система, подчертава сайтът.

Румънците ще излязат на протести не само в столицата, но и в редица градове в страната и в чужбина. Ще има също така символично блокиране на европейски път Е85.

"От Яш ще се тръгне в 8.00 часа от Площада на обединението, а по пътя ще се присъединят и други колони от Сучава, Ботошан, Пятра Нямц, Бакъу, Онещ, Фокшан и Галац", съобщават организаторите.

Протести са планирани още в Брашов, Клуж-Напока, Сату Маре, Констанца, Крайова и други градове. Очакват се също демонстрации в Рим, Милано, Париж и т.н.

В Румъния група корумпирани политици променят законите и подчиняват съдиите и прокурорите, за да избегнат правосъдие. Такава оценка направиха наскоро в Европейския парламент, където обсъждаха евентуално отнемане на правото на глас на страната в ЕС заради погазване върховенството на закона.