С 290 гласа "за", 95 "против" и нито един въздържал двете камари на румънския парламент избраха новото румънско правителство начело с Марчел Чолаку. Първи гласуваха депутатите, след това сенаторите, съобщи кореспондентът на БТА в Букурещ.

418 народни представители от общо 465 присъстваха в залата по време на днешния вот на доверие и дебатите, белязани от скандал и остра размяна на реплики.

Сред депутатите, гласували "против", са двама от Национално-либералната партия, съобщи Диджи24. Става дума за Флорин Къцу, който през пролетта на миналата година се оттегли от поста лидер на НЛП, и Дан Вълчяну - бивш министър на финансите.

"Ще има големи атаки срещу нас през следващия период. Ще бъдем обвинявани. Ще има опити съюзът ни да бъде разрушен. Но както се е случвало и друг път в историята, надявам се да намерим баланс", заяви от парламентарната трибуна непосредствено преди гласуването новият премиер на Румъния Марчел Чолаку. Той изрази надежда, че въпреки че Демократичният съюз на унгарците е напуснал коалицията, "ще останат екип в парламента за важните закони".

"Бих искал да благодаря на тези, които гласуваха за мен, както от Социалдемократическата партия), така и от Национално-либералната партия, на тези от групата на малцинствата и на останалите колеги в парламента. Надявам се, че днес съм ги убедил. Бих искал да благодаря и на тези, които не гласуваха, защото това е демократично упражнение. Ще направя всичко възможно, за да отговоря на вашите очаквания, както и на тези на румънците, през следващата година и половина. Надявам се, че заедно ще изпълним колкото се може повече реформи и колкото се може повече от социалните обещания, които дадохме днес. Не мога да постигна това без вашата подкрепа", заяви пред парламента след гласуването Чолаку, цитиран от Аджерпрес.

След днешния вот на доверие в парламента предстои в 17 ч. премиерът и министрите да положат клетва в президентския дворец Котрочени пред държавния глава Клаус Йоханис. Встъпването в длъжност на правителството на Марчел Чолаку финализира т.нар. правителствена ротация, процедура, която за осъществява за първи път в Румъния и беше планирана още от ноември 2021 г.

Новият кабинет, който ще ръководи страната през следващата година и половина, включва 18 министерства. СДП и НЛП си поделиха по равно ведомствата, като всяка партия ще има по един вицепремиер - Мариан Някшу от СДП и Каталин Предою от НЛП, който беше преместен от министерството на правосъдието в министерството на вътрешните работи. Досегашният трети коалиционен партньор - Демократичният съюз на унгарците в Румъния (ДСУР), напусна управлението.

В сряда предложените министри в кабинета Чолаку бяха изслушани в специализираните комисии на парламента. Всички те получиха положително становище.

Лидерът на Социалдемократическата партия (СДП) Марчел Чолаку, който заема сега премиерския пост, обяви като част от управленската стратегия на партията си схема за "публични държавни инвестиции" на стойност 50 млрд. евро за стимулиране на местната индустрия.

Това не са инвестиции, извършвани от държавата, а схема за гарантиране на инвестиционни заеми, подобна на тези, извършвани в миналото (Invest IMM), само че в много по-голям мащаб, обясниха експертите на партията. Парите ще бъдат инвестирани през неговия мандат (2023-2024 г.) преди парламентарните избори, които се очакват към края на 2024 г.