Министерството на здравеопазването на Румъния обяви епидемия от дребна шарка (морбили) на национално равнище, за да направи възможна ваксинацията на деца на възраст между девет и 11 месеца, както и на неваксинираните, на фона на тревожно нарастване на случаите на морбили и големия брой хоспитализации на заразени деца в педиатричните и инфекциозните болници, предаде агенция Аджерпрес, цитирана от БТА.

В момента са регистрирани близо 2000 случая на дребна шарка в национален мащаб в 29 окръга в страната.

През последните повече от 10 години ваксинационното покритие срещу дребна шарка постоянно намалява, отчитат от здравното министерство, поради което, съвместно със семейните лекари, започва информационна кампания сред родителите за програмата за ваксинация.

Дребната шарка (морбили) е инфекциозно заболяване, което се предава лесно сред неваксинирани деца, а понякога протичането на болестта е тежко и предизвиква усложнения. Ваксинационното покритие срещу морбили с първа доза е 78 процента на национално равнище в Румъния, а с втора доза - 62 на сто.

Световната здравна организация вече алармира за "смайващо увеличение" на случаите на морбили в света. През 2022 г. случаите на дребна шарка са скочили с 18% до приблизително 9 милиона, а смъртните случаи - до 136 000, предимно сред децата. Големи огнища на морбили е имало в 37 държави миналата година в сравнение с 22 страни през 2021 г. Пандемията COVID-19 масово наруши рутинните усилия за имунизация по целия свят, а възстановяването е бавно, сочи доклад на СЗО.

Морбили е един от най-заразните вируси в света, но може да се предотврати чрез две дози ваксина. Въпреки това 22 милиона деца по света са пропуснали първата доза през 2022 г., а други 11 милиона - втората доза.

В България тенденцията също е тревожна. Пада ваксиналното покритие за морбили. Вече отиваме под 90%, съобщи преди дни вирусологът проф. Радка Аргирова. Тя определи момента като "много критичен" и "сериозна опасност".