Националният комитет за извънредни ситуации в Румъния определи днес нови противоепидемични мерки, които влизат в сила от понеделник, 25 октомври, съобщи сайтът Зиаре, цитиран от БТА.

Съгласно решението на комитета се забранява за срок от 30 дни движението извън дома в часовия интервал 22.00-05.00 часа, с определени изключения. Ограничението не важи за ваксинираните лица или преболедувалите КОВИД-19, отбелязва телевизия Диджи24.

Забранява се за период от 30 дни дейността на икономическите оператори, които извършват търговия или предлагат услуги в помещения на закрито и открито, в часовия интервал 21.00-05.00 часа.

Дейността на ресторантите, кафенетата и други заведения на закрито и открито се разрешава при запълване на до 50 процента от капацитета в интервала между 05.00-21.00 часа.

Забранява се дейността на баровете, клубовете и дискотеките за срок от 30 дни, организирането на частни събития (сватби, кръщенета и т.н.), както и на концерти и представления.

Забранява се присъствието на публика на спортни състезания.

Достъп до всички дейности и събития, организирани съгласно решението на комитета, се разрешава само на ваксинирани или преминали през болестта лица.

Работодателите трябва да осигурят дистанционен режим на работа за най-малко 50 процента от служителите.

Достъпът на посетителите до централни и местни обществени институции и икономически оператори, работещи в частни офис сгради, се разрешава само на лицата, които са ваксинирани, преболедували КОВИД-19 в през последните 180 дни или тествани.

Носенето на защитна маска става задължително във всички обществени пространства на открито и закрито, на работното място и в обществения транспорт.

В Букурещ започна и ваксинационен маратон

Започна ваксинационният маратон в Букурещ, по време на който шест ваксинационни центъра ще работят денонощно до понеделник сутринта, съобщи телевизия Диджи24, като отбеляза, че още от първите часове пред тях са се извили опашки от желаещи да се имунизират.

Над 1000 души са били ваксинирани през първите два часа на маратона, който започна в 8.00 часа сутринта днес и ще продължи до понеделник сутринта.

"Букурещ се ваксинира: 3362 ваксинирани лица през първите два часа, от които 1084 в рамките на "Маратона за живот"!", написаха организаторите във Фейсбук.

Шестте ваксинационни центъра се намират на различни места в столицата, включително в изложбения център Ромекспо, в Националната библиотека, в Двореца на децата и на други места.

Събитието е организирано от Националния комитет за координация на ваксинационните дейности съвместно с Университета по медицина и фармация "Карол Давила", Дирекцията за обществено здраве в Букурещ, Кметството на Букурещ, министерството на културата и други.

Президентът Клаус Йоханис днес отправи нов призив за ваксинация на населението, като даде пример със страните от Западна Европа, където степента на ваксинация в достигнала 80-90 процента. Той призова хората "да не слушат някои, които говорят глупости в общественото пространство".

Йоханис каза, че Румъния е получила помощ от осем европейски страни в борбата с пандемията и благодари на приятелите и партньорите, които помагат на страната. Той обаче подчерта, че въпреки тази помощ румънците трябва да се ваксинират. "Никой не може да се ваксинира вместо нас", изтъкна държавният глава.

През последното денонощие Румъния регистрира 15 410 нови случая на коронавирусна инфекция при направени 66 076 теста. Починали са още 357 души, а 1848 се намират в интензивни отделения.