Това заяви президентът Траян Бъсеску, предаде БГНЕС.
Казвам го ясно, не целим отделяне от България. Макар да получи като цяло положителни доклади, Румъния изключва възможността да поиска да бъде отделена от България, се казва в декларация на президента, разпространена днес.

Бъсеску посочи, че ако Румъния влезе преди България, докато теоретично се предвиждаше двете да влязат заедно, това ще принуди Румъния да укрепи границата между двете страни според шенгенските норми, тъй като България остава извън това пространство. Това ще е много скъпа инвестиция за ограничено време, тъй като в крайна сметка двете страни ще станат част от шенгенското пространство, изтъква румънският президент.

Според европейските доклади Румъния е изпълнила техническите критерии, изисквани за присъединяването й към пространството за свободно движение, докато България още среща някои проблеми, по-специално на границата си с Турция.

Двете страни първоначално предвиждаха да бъдат приети през март. Няколко държави, сред които Франция и Германия, искат, освен изпълнение на техническите критерии, Румъния и България да покажат напредък и в борбата срещу корупцията.

Преди 2 дни стана ясно, че най-късно до 2 май Комисията по гражданските свободи, правосъдието и вътрешните работи към ЕП ще излезе с доклад за разширяването на Шенген. Комисията по граждански права, правосъдие и вътрешни работи на ЕП постави срок от три месеца, за да предостави на евродепутатите докладите за оценка на готовността на България и Румъния за присъединяване към Шенген.