Най-малко двама души са загинали, а над 100 са ранени днес при срутване на трибуна със седящи места в синагога в еврейското селище Гиват-Зеев на Западния бряг, предадоха световните агенции.

Според полицията в синагогата е имало около 650 души, събрали се за началото на религиозен празник.

Инцидентът не е свързан с екстремните събития от последните дни в страната, заяви говорителят на полицията Михеал Зингерман.

Кадри от видеокамери показват как претъпканата трибуна пропада по време на молитва и хората падат един върху друг, отбелязва Ройтерс.

Линейки и военни хеликоптери откарват ранените до болници.

Десет души са с тежки наранявания, посочи говорител на бърза помощ. Според полицията в синагогата е имало около 650 души към момента на инцидента.

Сградата на синагогата не е била напълно довършена и според кмета на района и представители на пожарната и полицията събитието е проведено въпреки липсата на разрешителни и официалните предупреждения, че строителният район не е безопасен.

Това е втората трагедия в Израел, свързана с радикални вярващи, в рамките на последните три седмици.

Десетки хора загинаха, а над 150 бяха ранени в края на април при струпване на хора по време на масов религиозен празник в северната част на страната - на планината Мерон в Галилея, където ултраортодоксални юдеи пристигнали за тържествата по случай празника Лаг ба Омер. При този инцидент също рухна трибуна с хора.