Съединените щати обмислят цялостно изтегляне на американските сили от Сирия, тъй кампанията за изтласкване на терористите от "Ислямска държава" вече е към края си. Това съобщи "Ройтерс", като се позова на официален представител на Пентагона.

Президентът Доналд Тръмп от доста време изразява силното си желание да прибере войските от Сирия, когато това е възможно.

Засега остава неясно кога ще бъде обявено официално това решение, тъй като източниците не разкриха повече подробности около разискванията по темата.

На този етап, военните и администрацията на Доналд Тръмп не коментират новината.

Съединените щати все още имат около 2000 военнослужещи в Сирия, много от които са хора за специални операции, които работят в тясно сътрудничество с алианс от кюрдски и арабски милиции, известни като Сирийски демократични сили или SDF.

Това партньорство през последните няколко години доведе до поражението на "Ислямска държава" в Сирия, но разгневи съюзника на САЩ в НАТО Турция, която разглежда кюрдските сили на YPG в алианса като продължение на кюрдската диаспора, бореща се в Турция за независимост.

Дебатите относно американските войски идват в момент, в който Анкара обяви готовност за нова офанзива в Сирия. Досега американските сили в Сирия се възприемаха като стабилизиращ фактор в страната и донякъде ограничаваха действията на Турция срещу кюрдите в Сирия.