При неуспешни изпитания през ноември 2017 година руска ракета с ядрен двигател е паднала в Баренцово море, северно от Норвегия, съобщава CNBC, като се позовава на данни на американските разузнавателни служби.

В доклада се посочва, че руснаците в момента правят опити да извадят ракетата, като смятат да използват три кораба с оборудване за работа с радиоактивни вещества.

Засега няма данни за опасност за хората и околната среда. Директорът на проекта за ядрена информация към Федерацията на американските учени Ханс Кристенсен обаче е категоричен, че единственият начин ядреният реактор да не предизвика радиоационно замърсяване е ракетата да бъде извадена без никакви поражения.

Руският президент Владимир Путин представи новата ядрена ракета през март, като се похвали, че има неограничен обхват, но предстоят още няколко теста. Неофициална информация на CNBC от анонимни източници твърди, че са извършени общо 4 теста -до един неуспешни.

Най-дългият тест полет е продължил само около 2 минути, като ракетата е преминала не повече от 22 мили, преди да загуби контрол и да се разбие. Най-краткият тест пък продължил 4 секунди и изминал 5 мили.

Русия обаче отрече неуспехите на тестовете.

Факсимиле от публикацията на CNBC