Пришълците от Румъния бяха обвинени в "незаконно заселване в чужда собственост и нарушаване на обществения ред"; наложена им бе забрана за влизане в Дания през следващите две години. Мотив за суровите мерки бяха многобройните жалби срещу тях, подавани от кмета на датската столица.
Така датчаните дадоха пример на останалите държави от ЕС, пише  
Алексей Смирнов във вестник "Новие известия", цитиран от БТА.

Заедно с ромите в Копенхаген нахлула вълна от дребна престъпност, а живописните им катуни плашели местните жители и туристите, се казва в анализа на автора.

От екстрадираните вече 23-ма си патели най-много членовете на столично овощарско сдружение - те се оплаквали в полицията, че не сварват да попълват запасите от инструменти, прибори за хранене и други необходими дреболии в градинските си бараки.

Обитателите на катуна, който се нанесъл в изоставен склад, редовно атакували овощното стопанство, помитайки всичко годно за употреба. При ареста на ромите полицията открила множество крадени велосипеди и битова електроника. Криминалистите обаче не успели да "свържат" кражбите с някого от групата. Всички "гастрольори" твърдели, че пристигнали в Дания да събират празни консервни кутии и бутилки (легално занятие на местните клошари).

Датските власти одобриха експулсирането на неканените гости с ясното създание, че ще предизвикат протести от страна на съседните европейски държави, които възприемат болезнено всяка дискриминация на хора от един потискан през историята етнос. Първа реагира Швеция, която се страхуваше, че въвеждането на по-сурови правила в съседната държава ще "пренасочи" ромския поток към Стокхолм.

"Дания наруши директивата на ЕС за свободното движение на хора, а властите й извършиха един расистки акт", заяви от името на шведското правителство Мария Лейснер, шеф на  т. нар. делегация по проблемите на ромите.

"Ще почакаме, докато тия същите ромски групи почнат да прииждат в Швеция и да разпъват катуни из парковете на Гьотеборг. Пък после ще послушаме какво мислят по въпроса шведските официални лица", реагира датският министър на правосъдието Ларс Барфьод.

Главното полицейско управление на Дания обяви нова тактика за борба с "мобилните роми". Предвидено бе специален полицейски отряд с коли да дежури постоянно във всеки район, където лагеруват роми. И веднага щом пътешествениците тръгнат да търсят по-спокойна територия за "бойни действия", полицейският ескорт да ги следва.
Скоро обаче стана ясно, че ромите са твърде многобройни, за да може към всяка група да бъдат назначени "мобилни надзиратели". В крайна сметка бе решено да ги атакуват с авиация: преместването на катуните вече се следи от безпилотни самолети, които изпращат данните в полицейските компютри.