Иранският президент Хасан Рохани обвини САЩ в "безмилостен икономически тероризъм и международно пиратство", предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

В реч на Общото събрание на ООН Рохани заяви, че Иран няма да преговаря по ядрената си програма, докато санкциите срещу него не бъдат отменени.

Рохани добави, че ако САЩ отменят всичките си санкции срещу Иран, това може да създаде условия за преговори, но заяви, че Техеран няма да преговаря под натиск, отбелязва Ройтерс.

Рохани намекна, че ако европейските страни по иранското ядрено споразумение от 2015 г. не успеят да го съхранят, Иран също може да се изтегли от него, както направиха това САЩ миналата година.

"Ангажирани сме с ядреното споразумение, но търпението на Иран си има граници", каза Рохани.

Наложените на Иран санкции са най-тежките в историята му, каза Рохани, цитиран от ДПА.

САЩ полагат много усилия "да лишат Иран от участие в международната икономика. Това е международно пиратство и мълчаливо убийство на една велика нация", каза Рохани, но заяви, че "правителството и народът на Иран устояват" на американските санкции.

"От името на страната си искам да обявя, че отговорът ни за всякакви преговори, докато има санкции е отрицателен", заяви Рохани, цитиран от Франс прес.

По повод призива на европейците да се срещне с президента на САЩ Доналд Тръмп иранският президент заяви: "Снимките за спомен са последният етап от преговорите, а не първият."

Споразумението от 2015 г. "беше някакъв минимум. Ако искате нещо повече, трябва да дадете повече", каза Рохани по адрес на САЩ. "За да се водят преговори, трябва споразуменията да се спазват", каза той, имайки предвид изтеглянето на САЩ от ядреното споразумение с Иран.

Иранският президент заяви, че единственият начин да се гарантира мир и сигурност в Залива е да се укрепи сътрудничеството "между всички страни с общи интереси в Персийския залив и Ормузкия проток".

"Ние сме съседи с вас, а не с Америка", каза Рохани на тези страни и призова САЩ да изтеглят войските си от региона.

"Един-единствен гаф в региона може да разпали огромен пожар", предупреди Рохани, цитиран от АП.

Регионът е "на ръба на разпадането", добави той.

Рохани заяви, че САЩ не са успели да решат конфликтите в Афганистан, Ирак и Сирия и не са способни сега да играят роля в успокояването на напреженията и връщането на мира в региона.

Иранският президент призова Саудитска Арабия да прекрати военните си операции в Йемен, след атаките над саудитските петролни обекти на 14 септември, за които САЩ обвиняват Иран, предаде Франс прес.

"Сигурността на Саудитска Арабия ще се гарантира със спирането на агресията в Йемен, вместо с канене на чужденци" да се намесват, заяви Рохани.