Британски депутати ще разследват разрастващия се брой на услуги за ръчно миене на коли. Основна част от работниците в тази сфера са от Източна Европа и се смята, че мнозина упражняват робски труд с много ниско заплащане и ненормирано работното време, предаде БНР.

Парламентарната комисия за природозащитен контрол ще проучи вредите от използваните препарати за водните източници, растителните и животинските видове. Тя обаче ще обърне особено внимание на условията за труд след зачестилите сведения, че трафикът на хора играе голяма роля в този бранш.

Депутати от Лейбъристката партия заявиха за Би Би Си, че голяма част от работната ръка идва от Източна Европа, основно от Румъния и България, като имигрантите стават жертва на щедри обещания за добра работа, а в действителност им се налага да работят за нищожни заплати, без контрол върху работното време и превръщайки се в роби, когато не могат да изплатят вече натрупаните дългове.

По данни на властите във Великобритания има около 20 000 служби за ръчно миене на коли. Повечето от тях са по бензиностанциите или големите паркинги и дори нямат лиценз за извършваната дейност. Председателят на парламентарната комисия Мери Крей заяви, че услугата е много евтина и предпочитана от клиентите, но цената е прекалено ниска, за да бъде реална.