Дружеството за защита на околната среда "Робин Худ" внесе жалба срещу неизвестен извършител заради замърсяването с олово, предизвикано от пожара в парижката катедрала "Нотр Дам". Тя обвини френските власти, че са реагирали със закъснение и в липса на прозрачност, предаде Франс прес.

Жалбата е внесена в петък в столичната прокуратура за "пропуски в прилагането на общи полицейски мерки (най-вече защита и информиране на населението и работниците), довело до съзнателно застрашаване на хора и липса на помощ за застрашени лица".

"Компетентните органи, включително епархията, не успяха да помогнат на постоянните жители, на временно пребиваващите и на работниците и ги оставиха да попаднат под влиянието на токсични последици", се казва в жалбата.

Според дружеството властите би трябвало да вземат "незабавни мерки за ограничаване достъпа на населението и работниците", да "предотвратят струпването на хора в близост до пожара докато още бушувал", да "наложат населението да стои достатъчно далече", да "правят здравни препоръки, веднага след бедствието или поне в разумен срок, което ще рече до 24-48 часа след това".

"Робин Худ" сочи кметството на Париж, министерството на културата, регионалната агенция по здравеопазване, полицейската префектура в Париж и тази в Парижки район като носещи отговорност.

След пожара в катедралата на 15 април около сградата е отчетена висока концентрация на олово, на което са били изложени най-вече деца.

Няколко стотици тонове от този метал се съдържат в покривната конструкция. По време на пожара той започнал да се топи и да се изпарява във въздуха под формата на малки частици.

В петък детско учебно заведение в съседство беше затворено за неопределено време заради високата концентрация на олово.

Продължително излагане на оловните изпарения води до нарушения в храносмилането, увреждания на бъбреците, нервната система и репродуктивни проблеми.

Разследване на сайта "Медиапарт", оповестено на 18 юли, разкри, че "концентрацията на олово на моменти е била 10 пъти по-висока от допустимата в околните училища" до катедралата. Сайтът обвини кметството, че не и извършило щателно почистване на помещенията.