Депутат в парламента на Малдивите е бил ранен по време на ожесточена схватка между проправителствени депутати и опозиционери, съобщиха местни медии. Кадри от сбиването бяха разпространени в социалните мрежи с дата 28 януари.

Агенция "Ройтерс" посочва, че не е могла да провери независимо кога са заснети кадрите.

Видеото запечатва "батална сцена", в която членове на парламента на Малдивите си разменят ритници и се бият с депутати от опозицията близо до стола на председателя на парламента.

Това се случва на фона на крещенето на други депутати в залата. Безредиците са допълнени с изпълнения на тромпети играчки.

Според съобщения в местните медии хаосът на заседанието настанал, след като опозиционната Малдивска демократична партия отхвърлила четирима нови министри в кабинета от квотата на новоизбрания президент Мохамед Муидзу.

Мнозинството в парламента все още се държи от формацията на бившия държавен глава Ибрахим Мохамед Солих. Проправителствените депутати инициирали протест, възпрепятствайки провеждането на парламентарното заседание.

Вследствие на сблъсъците между опозиционните депутати и представителите на управляващата коалиция е пострадал един народен представител, който е откаран в болница заради раните си.

Мохамед Муизу спечели изборите на втория тур на изборите в Малдивите, които се проведоха през октомври, срещу досегашния държавен глава Ибрахим Мохамед Солих. 

Солих, избран за президент през 2018 г., се бореше с обвиненията, че е позволил на Индия да има твърде силно влияние в страната. Партията на Муизу "Народен национален конгрес" се смята за прокитайска. Той си осигури изненадваща преднина с над 46% от гласовете на първия тур, докато действащият президент получи тогава 39% от вота.

Новият президент на Малдивите Мохамед Муизу

Снимка: БТА/AП