Премиерът на Шри Ланка Ранил Викремесингхе, изпълняващ длъжността президент, обяви извънредно положение след оттеглянето на президента Раджапакса, а в Западната провинция, включваща столицата Коломбо, беше въведен комендантски час.

Премиерът е наредил също така на силите за сигурност да арестуват тези, които "се държат неподходящо", и да конфискуват автомобилите, с които пътуват.

Президентът на Шри Ланка Готабая Раджапакса, който подаде оставка, замина за Малдивите, след като преди дни протестиращи щурмуваха дома и офиса му, както и официалната резиденция на премиера, на фона на продължаваща от 3 месеца икономическа криза, довела до сериозен недостиг на храни и гориво, предадоха Франс прес и Ройтерс, цитирани от БТА.

Раджапакса беше придружаван от съпругата си и двама охранители. Те пътуваха със самолет Ан-32 на военновъздушните сили на Шри Ланка, който пристигна в Мале, столица на Малдивите.

Президентът прие да подаде оставка под натиска на протестиращите. Премиерът Ранил Викремесингхе заяви, че също ще подаде оставка след създаването на ново правителство.

Депутатите приеха да изберат нов президент следващата седмица, но до вчера все още не бяха успели да сформират правителство, което да извади банкрутиралата страна от икономическия и политически колапс.

Обещаните оставки не доведоха до край на кризата. Протестиращи са обещали да окупират сгради на властите, докато всички лидери не подадат оставки.