Британският министър-председател Риши Сунак промени решението си да не присъства на климатичната конференция на ООН в Египет, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

По-рано премиерската канцелария каза, че Сунак ще пропусне форума, който се открива в неделя, заради "неотложни вътрешни ангажименти". Днес обаче той обяви в Туитър, че ще участва в двуседмичната среща на върха, защото "няма дългосрочен просперитет без действия по климатичните промени". "Няма енергийна сигурност без инвестиране във възобновяеми източници", отбеляза Сунак.

Първоначалното му решение да пропусне форума беше разкритикувано от мнозина, включително съветника по климата Алок Шарма.

В момента Великобритания е председател на Конференцията на страните, известна с абревиатурата КОП. Страната беше домакин и на срещата на върха за климата миналата година в Глазгоу.

Представители на близо 200 страни ще се съберат в Египет от 6 до 18 ноември за 27-та Международна конференция за климата (КОП27), за да потърсят отговори на предизвикателствата, които предлагат климатичните промени.

Предходната конференция в Глазгоу преди година и бе определяна от мнозина като "последната и най-добра възможност" да се удържи глобалното повишаване на температурата до 1,5 градуса по Целзий през този век. Оттогава обаче емисиите достигнаха рекордни равнища, след като се бяха понижили заради ковид локдауните. Само през тази година станахме свидетели на катастрофални бедствия - от сушата в Африканския рог и наводненията в Пакистан, Южна Африка и Австралия до пожарите и горещите вълни в Европа, САЩ, Монголия и Южна Америка.

"На всеки климатичен фронт единственото решение са решителни и солидарни действия. КОП27 е мястото, на което всички страни могат да покажат, че участват в тази битка и го правят заедно", заяви на 3 октомври генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

Срещата в Шарм ел Шейх няма да е толкова проверка доколко споразумението се изпълнява, а по-скоро възможност да се поднови ангажиментът на страните за смекчаване на последствията от климатичните промени и финансирането на този процес. В Египет ще се реши и какви да са следващите стъпки, които трябва да бъдат предприети, за да се осъществят тези ангажименти. Залогът обаче е твърде голям и се очертават немалко ключови дебати.