Британският крал Чарлз Трети няма да пътува през ноември за Египет за участие в международната климатична конференция COP27, пише в. "Сънди таймс", цитиран от БТА. Това решение е било взето, след като британската премиерка се е противопоставила на участието му на форума.

Кралят, който е пламенен защитник на околната среда, имаше намерение да произнесе реч по време на тази среща на върха, посветена на климата, която ще се проведе от 6 до 18 ноември. Но Лиз Тръс е възразила на тези планове по време на частна аудиенция при новия крал в Бъкингамския дворец, състояла се през септември.

Тези новини идват в момент, в който мнозина започнаха да се опасяват, че британската премиерка може да откаже да изпълнява някои от ангажиментите, поети от страната в борбата с глобалното затопляне и намаляване на парниковите емисии. Миналата седмица бе представен законопроект за промяната или отмяна до края на 2023 г. на някои закони за защита на околната среда, които страната е "наследила" от периода си на европейско членство. Това именно засили още повече притесненията в страната относно политиката на Тръс. Освен това в кабинета й има и няколко климатоскептични министри, които имат възражения по целта за въглероден неутралитет на страната до 2050, както го изисква Парижкото споразумение за климата.

Лиз Тръс също няма да участва в конференцията за климата в Египет. На предходната среща, която се проведе миналата година в Глазгоу, Чарлз по онова време престолонаследник и синът му Уилям присъстваха. Той е получил и покана за конференцията в Египет, казва източници от двореца. Но кралят ще обмисли много сериозно етапите, през които да премине във връзка с първата си задгранична обиколка и срещата на върха за климата не е част от нея, допълва източникът.

В Обединеното кралство всички визити зад граница на членовете на кралското семейство се извършват в съответствие със съветите на правителството.