Британският премиер Риши Сунак очерта амбицията на своята страна да предостави част от танковете си на Украйна заедно с още артилерийски системи. Той направи това в телефонен разговор с украинския президент Володимир Зеленски, съобщи кабинетът на Сунак, цитиран от Ройтерс.

"Двамата се съгласиха с необходимостта от възползване от сегашния момент за увеличаване на глобалната военна и дипломатическа подкрепа за Украйна", каза говорител на британския премиер. "Министър-председателят очерта амбицията на Великобритания да увеличим нашата подкрепа за Украйна, включително чрез предоставянето на танкове "Чалънджър 2" и още артилерийски системи.", съобщава БТА.

По-рано в медиите се появиха редица съобщения, в които се твърдеше, че Великобритания обсъжда с Украйна възможността да я подпомогне с чалънджърите - основния боен танк в британската армия - във войната с Русия.

Но правителството в Лондон многократно заяви, че все още не е взето окончателно решение.

"Министър-председателят и президентът Зеленски приветстваха и другите международни ангажименти в тази връзка като предложението на Полша да осигури рота танкове "Леопард", каза говорителят на Сунак. "Премиерът подчерта, че той и цялото британско правителство ще работят усилено с международните партньори за бързото предоставяне на Украйна на такава помощ, която да ѝ позволи да се възползва от преимуществото си, да спечели войната и да си осигури траен мир."

"Мощната подкрепа от страна на Великобритания сега стана непробиваема", заяви след разговора Зеленски, който е благодарил на Сунак за "решенията, които не само ще засилят позициите на бойното поле, но и ще бъдат правилният сигнал към останалите партньори", пише УНИАН.

Началникът на канцеларията на Зеленски - Андрий Ермак, също благодари на Великобритания за новия отбранителен пакет.

"Това е важен принос към отбраната на свободата и демокрацията в Европа. Благодарни сме на Риши Сунак и (британския) народ за тяхната помощ", заяви той в Туитър.