Италианският министър на вътрешните работи Матео Салвини разкритикува остро строгите правила на ЕС след рухването на моста в Генуа, отнело живота на десетки хора, предаде ДПА. Според него именно заради тях Италия не е безопасна.

Средства, които иначе биха били изразходвани за здравеопазване и безопасност, "според строгите правила, наложени от Европа, не се позволява да бъдат използвани", заяви евроскептичният политик пред местната станция "Радио 24". Той отбеляза, че "постоянно трябва да се иска разрешение, за да се похарчат пари".

Това не бива да спира Италия да поддържа улиците и сградите си, подчерта Салвини.

До момента е потвърдена смъртта на 42 души при рухването на моста вчера, заяви главният прокурор на Генуа Франческо Коци. Сред жертвите са трима непълнолетни. Броят на загиналите все още не е окончателен, каза Коци.

По-рано днес Салвини съобщи за 38 загинали, сред тях са три деца.

Компанията оператор на италианския мост, който рухна вчера, обяви днес, че е извършвал редовни и сложни проверки на състоянието на структурата преди бедствието. Според нея тези инспекции са показали благоприятни резултати.

Компанията "Аутостраде пер л'Италиа", която е част от инфраструктурния холдинг "Атлантия", излезе с това изявление, след като правителството реши да й отнеме концесията и поиска оставките на шефовете на оператора. В текста се казва, че програмата за поддръжка на моста се е базирала на резултатите от извършваните проверки и е била одобрена от министерството на транспорта.

Снимка: AP/БТА

Снимка: БТА

Снимка: AP/БТА

Снимка: AP/БТА