Освен до призивите да се пести енергия, покачването на цените на газа започна да предизвиква по-крайни ходове - в градчето Диполдисвалде край Дрезден 600 жители на местна жилищна кооперация вече имат топла вода по график - от 5 до 22 ч., а през нощта тя съвсем се спира като част от "мерките за пестене на енергия", пише в. "Билд".

Описвайки историята, изданието цитира възрастен жител, който казва, че "толкова зле е било само след Втората световна война".

"След Втората световна война хората търсеха картофи по полето и се миеха със студена вода", прави паралел с миналото германското издание.

Управителният съвет на кооперацията обяснява мерките за икономии с подготовката за това, че кооперацията може да няма достатъчно пари за плащане на топлинна енергия през следващата година.

Бившият миньор Хайнц Матнер (на 95 г.) живее в една от кооперативните сгради. Той казва: "Положението е било толкова лошо едва след Втората световна война. Какво трябва да правят работещите на смени, когато се прибират от работа през нощта?"

В 600 други кооперативни апартамента топлата вода идва само между 4 и 8, 11 и 13 и 17 и 21.

Обявяването на радикалните икономии е станало чрез известие, като се твърди, че не е имало гласуване. "Не става дума за това да ядосаме наемателите, а да се приспособим към това, което в противен случай няма да можем да платим през следващата година", казва членът на управителния съвет на кооперацията Фалк Кюн-Майзегеер.

"Чувала съм подобни неща само от баба и дядо, не знам как да изкъпя двегодишната си дъщеря", казва 19-годишната застрахователка Марайке Вевезер.

Въпросите относно пестенето на енергия са обзели голяма част от обществото от обикновените хора до върховете на политиката. Наскоро министърът на икономиката от партията на Зелените Роберт Хабек заяви, че от началото на войната в Украйна взима само кратки душове. По този повод последва коментар на заместник-председателя на немския Бундестаг Волфганг Кубики, който заяви, че изказванията на Хабек са политически фолклор, който не допринася за борбата с проблема. Кубики на свой ред каза, че душът му продължава докато е готов с къпането и освен даде и собствен съвет за душ, който пести енергия. "Взимам предимно студени душове. В това отношение мога да го препоръчам на много хора. Освен това се чувствате свежи сутрин, когато вземете студен душ", каза той.