Одобрението към руския президент Владимир Путин е спаднало до 59 процента през април от 63 процента през март. Това е най-ниският рейтинг на Путин от над две десетилетия, заяви провелият анкетата Център "Левада", цитиран от Ройтерс.

"Левада" обаче подчерта, че промяна в методологията на анкетата може леко да е променила резултата в ущърб на Путин.

Анкетата този път е била направена по телефона заради предизвиканите от коронавируса ограничителни мерки, а не на живо. Това според заместник-директора на центъра Денис Волков може да е коствало 1-2 процента на рейтинга на Путин. Дори ако това се вземе предвид, и резултат от 61 процента би означавал, че рейтингът на Путин се е изравнил с най-ниското му равнище досега, което бе регистрирано през 2013 г., една година преди Русия да анексира Крим и рейтингът на Путин да се покачи, отбелязва Ройтерс.

67-годишният Путин доминира в руската политика като президент или премиер от над 20 години, но икономическите последици от новия коронавирус го поставят пред политическо предизвикателство.

Допитването на "Левада" е извършено от 24 до 27 април сред 1608 руснаци из цялата страна.

33% спад в икономическата активност

Икономическата активност в Русия е спаднала с 33 на сто в сравнение с равнището й преди въвеждането на карантинните мери в усилията да се забави разпространението на новия коронавирус, предаде Ройтерс. Министърът на икономическото развитие Максим Решетников обяви днес тези данни. В края на март редица търговски обекти и промишления предприятия в страната бяха принудени временно да затворят или да работят дистанционно в усилията да се намали разпространението на инфекцията, припомня Ройтерс.

Четвърти заразен с коронавирус в руското правителство

Междувременно днес Русия задмина Германия и зае петото място в света по брой официално потвърдени заразени от новия коронавирус, предаде ТАСС. Броят на заразените в Русия вече е 165 929 души, с 10 559 повече от вчера - увеличение от 6,8 процента за един ден спрямо 7 процента във вторник.

Общо 4314 нови пациенти, или 40,9 процента, не проявяват симптоми на инфекция. Оздравели са 21 327 души, а 1537 са починали. В Москва новите случаи на заразяване за последното денонощие са 5858, а общият брой заразени в столицата е 85 973 души. Увеличението е 7,3 процента за последните 24 часа.

Сред новозаразените е и руската министърка на културата Олга Любимова. Това е четвърти случай на зараза в рамките на руския кабинет, след като премиерът Михаил Мишустин и министърът на строителството Владимир Якушев се оказаха заразени. Заразен беше и заместникът на Якушев - Дмитрий Волков.