Дейностите по реставрацията на опожарената катедрала Нотр Дам в Париж навлизат в рискована фаза, като инженерите подновяват подготовката за премахване на скелето, което може да причини още по-голямо срутване на сградата, предаде Ройтерс.

Емблемата на Париж загуби покрива и кулата с форма на островърха стрела при пожара на 15 април, но основните камбанарии, външните стени и по-голяма част от сводестия таван оцеляха, наред с религиозните реликви и произведенията на изкуството.

След първата Коледа от повече от два века без коледно богослужение в катедралата Нотр Дам, вчера се поднови работата по подготовката на обекта за дългогодишна реставрация, която трябва да започне през 2021 г.

Инженерните екипи монтираха 75-метров кран, който сега се издига над частично разрушената катедрала.

Започвайки от февруари първата им деликатна задача ще бъде премахването на 250-тонното повредено скеле, издигнато за планираната преди пожара реновация, без да падне върху средновековния сводест таван.

"Не знаем как ще се отрази това на стабилността на конструкцията", каза говорител на парижката епархия на католическата църква, която включва и катедралата Нотр Дам.

Сега се издигат подпори около повреденото скеле, за да се намали рискът от срутване и се издига нова конструкция, която да позволи достъпа до старото скеле.

Катедралата се наблюдава от десетки сензори, детектори за пукнатини и лазери, за да се уловят първите признаци на нестабилност и работниците да могат да бъдат евакуирани бързо, като бъдат намалени до минимум щетите.

"Знаехме от самото начало, че има известна доза риск, който никой не може да изчисли", каза говорителят на епархията и добави: "Частичното срутване на сводестия таван е възможност, която все още не можем да изключим напълно".