Изборните секции в Истанбул бяха отворени тази сутрин в 8 часа за повторните избори за кмет. Първите избори на 31 март бяха спечелени от кандидата на основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) Екрем Имамоглу, който победи с много малка разлика - под 14 000 гласа, кандидата на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Бинали Йълдъръм - бивш премиер и приближен на президента Реджеп Тайип Ердоган. Изборите обаче бяха касирани от Висшата избирателна комисия по искане на ПСР.

Това решение предизвика силно недоволство в страната и негативни международни критики и според последните прогнози Имамоглу този път може да победи с много по-голяма разлика - около 7%.

Общо 10 560 963 души ще могат да упражнят правото си на глас в 31 124 избирателни секции. Гласуването ще приключи в 17 ч.

Изборите в Истанбул се разглеждат като тест за популярността на президента Ердоган на фона на икономическия спад, растящата безработица и високите цени на храните, отбелязва ДПА, цитирана от БТА.

Вотът е от голямо значение за Турция, тъй като градът с население от над 15 милиона души, разположен на два континента, е финансовият, търговски и културен център на страната. Около 30 процента от брутния вътрешен продукт на Турция се произвежда в Истанбул, а бюджетът на голямата истанбулска община възлиза на около 8,8 милиарда долара.

Кой е Бинали Йълдъръм?

"Един кораб има нужда само от един капитан": верен сред верните, Бинали Йълдъръм - кандидат на президента Реджеп Тайип Ердоган за кмет на Истанбул, се задоволява от четвърт век насам с ролята на помощник.

Снимка: АР/БТА

Този 63-годишен бивш премиер, председател на парламента и министър на транспорта изостави блясъка на дворците, за да води трудна кампания, за да запази икономическата столица на страната в лоното на властта на Ердоган.

Претърпял унижение на първите избори, спечелени от опозицията в края на март и отменени впоследствие при спорни условия, Йълдъръм вдигна знамето на президентската партия и разчита да върви към победа в неделя, когато ще се произведат отново избори за кмет на Истанбул.

С мустаците си и лека усмивка, с простия си изказ, който звучи искрено, и с дълбоко чувство за самоирония, Йълдъръм създава имидж на "симпатичен чичко", който привлича електората от народа.

Компилации, обединяващи неговите шеги и многобройни гафове, жънат голям успех в социалните мрежи и в платформите за видеообмен като ЮТюб.

Но своя възход Йълдъръм дължи преди всичко на безупречната си лоялност към силния човек на Турция - Ердоган, когото съпътства от повече от 25 години.

Ердоган поставя този корабостроителен инженер начело на мощната общинска фериботна компания в Истанбул, когато става кмет на града през 1994 г.

След като оглавява правителството през 2003 г., Ердоган назначава стария си приятел начело на министерството на транспорта, където Йълдъръм ръководи инфраструктурните мегапроекти, които оттогава насам промениха страната.

Въпреки че понякога се появяват слухове за разногласия, Йълдъръм се проявява публично като предан служител. Той никога не е демонстрирал амбиция да засенчи Ердоган.

По тази причина турският президент го избра през май 2016 г. да замени тогавашния премиер Ахмет Давутоглу, възприеман като възможен съперник.

"Йълдъръм винаги е изпълнявал ролята си на предан служител и отговорен към поръчението човек", обобщава Емре Ердоган, преподавател в университета Билги в Истанбул. "Той е смятан за човек, готов да се пожертва", добавя той.

По-малко харизматичен от президента, Йълдъръм казва, че предпочита да остави делата да говорят. "Аз не говоря много, но работя като името си", казва той на шега, визирайки фамилното си име, означаващо "светкавица".

Една от основните му задачи като ръководител на правителството бе да проведе оспорвана конституционна реформа, премахваща функцията на премиера, за да съсредоточи изпълнителните пълномощия в ръцете на президента.

Аргументирайки подкрепата си за тази мярка, която доведе до премахване на неговия пост, Йълдъръм заяви, че един кораб "има нужда само от един капитан, иначе потъва".

След отпадането на премиерския пост Йълдъръм става председател на парламента - длъжност, която заема до оставката си през февруари, за да се кандидатира за кмет на Истанбул.

Роден в Ерзинджан (Източна Турция) в бедно и набожно семейство, Йълдъръм, който е женен от повече от 40 години и има дъщеря и двама сина, въплъщава ислямо-консервативната линия на своята формация - ПСР.

Той разказва, че е отказал да се запише в престижния Босфорски университет, след като "видял млади хора, момичета и момчета, седнали заедно в градината". "Това ме изненада, казах си, че тук бих се отклонил от (правия) път", споделя той.

Но зад добродушния му вид опозицията открива един хитър мъж, който вероятно значително се е обогатил при непрозрачни условия през последните години.

Темата е табу в Турция: една журналистка бе осъдена през януари на повече от година затвор заради статия, установяваща връзки между синовете на Йълдъръм и офшорни компании в Малта. 

Опозиционерът Имамоглу

Почти неизвестен само допреди няколко месеца, отстраненият кмет на Истанбул Екрем Имамоглу се наложи като изявена фигура на една опозиция, дълго време неспособна да пробие бронята на президента Реджеп Тайип Ердоган.

Имамоглу със съпругата си Дилек

Снимка: AP/БТА

С правоъгълните си очила, със спокойствието си и белите си ризи, закопчани до врата, Имамоглу няма заплашителен вид.

Но спечелвайки с малка преднина изборите за кмет на Истанбул на 31 март - вот, който бе отменен впоследствие при спорни условия, този 49-годишен мъж сложи край на мита за непобедимостта на избори на президентската партия - ПСР /Партията на справедливостта и развитието - бел.ред./.

Какъвто и да е резултатът от новите избори в неделя, Имамоглу се наложи в очите на наблюдателите като изгряващата звезда на турската политика, способна да се изправи срещу държавния глава на следващите президентски избори, предвидени за 2023 г.

Да ръководи кметството в Истанбул, икономическата и демографска столица на Турция, би позволило на Имамоглу да утвърди политическата си величина. Същият мандат на градоначалник на Истанбул /1994-1998/ позволи на Ердоган да се наложи на националната сцена.

Засега този, който се определя като "избрания кмет на Истанбул", разчита да си върне поста, който заемаше в продължение на само 18 дни преди анулирането на неговото избиране.

В интервю за АФП миналия месец Имамоглу обещаваше демократична "революция", като описваше битката за кметството в Истанбул като "битка за демокрацията" в Турция.

В един политически пейзаж, в който обидата е правило, Имамоглу изненадва със своя уравновесен тон и с обединяващата си реторика.

"Имамоглу не водеше кампания на идеологическа основа, за да се обърне към всички избиратели, въздържайки се да поляризира електората", подчертава Берк Есен, преподавател в университета Билкент в Анкара.

След като отмяната на победата му предизвика възмущение и гняв сред неговите привърженици, Имамоглу избра да води кампания, базирана на успокоително послание. Неговият слоган е: "Всичко ще бъде много добре".

Победата на Имамоглу на първите избори с малка преднина от около 13 000 гласа пред основния му опонент Бинали Йълдъръм изненада наблюдателите, доколкото условията на кампанията бяха несправедливи.