Председателят на Комисията по външни работи на Камарата на представителите на САЩ, републиканецът Майкъл Маккол, поиска от Държавния департамент да предостави на законодателите документи, свързани с изтеглянето на американските войски от Афганистан през 2021 г., като по този начин официално постави началото на разследването на тези събития, съобщи Си Ен Ен, цитирана от БТА.

Маккол каза, че е дал на Държавния департамент срок до 26 януари да отговори на искането и е заплашил с правни действия, ако не последва отговор.

"Наложително е Държавният департамент да предостави пълни отговори на отдавнашните запитвания и комисията няма да толерира по-нататъшни забавяния. Ако условията не бъдат изпълнени, комисията ще използва правомощията си, за да осигури изпълнението на своите искания, включително чрез задължителни процедури", заяви влиятелният републиканец в писмо до държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън.

В писмото си Маккол иска списък на всички междуведомствени срещи, на които е обсъждана темата за изтегляне от Афганистан по време на управлението на президента Джо Байдън. Той иска и информация за всички срещи между представители на САЩ и членове на радикалното движение на талибаните от януари 2021 г. досега. Освен че иска да разгледа планирането и процеса на изтеглянето, комисията се интересува и от информация за последиците от това решение. По-специално републиканците искат да изяснят политиката на САЩ за подпомагане на Афганистан, състоянието на отношенията с талибаните и ситуацията с предоставянето на визи на афганистанци.

Телевизионният канал отбелязва, че през 2022 г. Маккол и други републиканци са изпратили поне три искания до Държавния департамент за предоставяне на необходимата информация. По това време обаче републиканците нямаха мнозинство в Конгреса и ведомството не предостави исканата информация.

Официални представители от Държавния департамент казаха, че миналата година малка група служители са започнали да се подготвят за предстоящото разследване на изтеглянето от Афганистан.

На 14 април 2021 г. президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че е взел решение да прекрати операцията в Афганистан, която беше най-дългата задгранична военна кампания в американската история. САЩ започнаха тази война през октомври 2001 година. Изтеглянето на американските войски започна през май 2021 г. и приключи в началото на септември. В разгара на операцията на САЩ от 2010 г. до 2013 г. западните сили в Афганистан наброяваха над 150 000 военнослужещи. Основните бойни части на САЩ и НАТО бяха изтеглени от Афганистан през 2014 година.