Доналд Тръмп отправи остри критики към лидера на републиканците в Сената на американския Конгрес Мич Макконъл, което е индикация за нарастващо разногласие между двата най-влиятелни гласа в Републиканската партия, предадоха световните агенции.

Тръмп призова партията си да обърне гръб на Макконъл, който публично обвини бившия американски президент, че е отговорен за щурма срещу Конгреса на 6 януари.

Досега останал доста дискретен след оттеглянето си от Белия дом, 45-ият американски президент обяви открита война на Макконъл, който е ловък стратег и който дълго време беше съюзник на Тръмп.

"Мич е един намусен и сърдит политик, който не се усмихва никога и ако републиканските сенатори останат с него, те няма да спечелят повече. Републиканската партия никога повече няма да бъде уважавана или силна с политически лидери като Мич Макконъл начело й. Сега рейтингът му в сондажите е по-нисък от когато и да е било и той унищожи републиканската страна на Сената и едновременно с това и навреди ужасно на нашата страна", се казва в изявление на Тръмп.

Макконъл гласува в събота за оневиняване на милиардера в процеса за импийчмънт в Сената, като каза, че горната камара на Конгреса не е компетентна да съди бившия държавен глава. Но същевременно той заяви, че Тръмп е морално отговорен за щурма срещу Конгреса, в който загинаха петима души.

Снимка: БТА/XINHUA

Размирниците действаха така, защото "най-влиятелният човек на планетата ги подхрани с лъжи, като отказа да признае поражението си на президентските избори на 3 ноември", заяви Макконъл. Той припомни, че Тръмп е обикновен гражданин, който може да бъде съден от обикновен съд в САЩ.

Макконъл заяви също така, че "Тръмп е отговорен и за всичко, което е направил, докато беше на поста" и предупреди, че "Тръмп все още нищо не е избегнал".

Макконъл и Тръмп се опитват да тласнат Републиканската партия в коренно противоположни посоки. Макконъл е за това партията да е фокусирана върху въпросите за бюджета и търговията, докато Тръмп, подкрепян от голяма част от електоралната база на републиканците, защитава един по-популистки подход.

Междувременно депутат от Демократическата партия заведе граждански иск срещу бившия президент Доналд Тръмп, неговия адвокат Руди Джулиани и две крайнодесни групи заради тяхната роля в смъртоносния щурм срещу американския Конгрес на 6 януари, предадоха световните агенции.

Бени Томпсън се позовава на закон от 1871 г. за защита на правата на афроамериканците след премахването на робството през 1865 г., по-специално за защита на афроамериканците от екстремистки групи като Ку Клукс Клан.

Бунтът беше резултат от грижливо организиран план на Тръмп, Джулиани и екстремистки групи като Прауд бойс и Оут кийпърс, които всички са споделяли общата цел за използване на сплашването, тормоза и заплахите с цел спиране на процеса в Конгреса за утвърждаване на обявения от Електоралната колегия победител в президентските избори, се казва в жалбата на конгресмена.

В събота Сенатът на американския Конгрес оневини Тръмп по процеса за подстрекаване на бунта на 6 януари. Въпреки че повечето републиканци в Сената гласуваха за оневиняването на Тръмп, лидерът на републиканците там Мич Макконъл даде ясно да се разбере, че продължава да смята, че Тръмп е бил отговорен на случилото се.

Същевременно стана ясно, че две сенатски комисии ще започнат да разглеждат следващата седмица въпроса дали е имало пробив в сигурността по време на щурма срещу Конгреса, при което загинаха петима души, предаде Асошиейтед прес.