Една от най-горещите точки в света през последната седмица е сесията на Общото събрание на ООН в Ню Йорк. Медиите по цял свят показаха залата, която кънти от смях по време на речта на хвалещия се американски президент Доналд Тръмп, малко след като турският му колега Реджеп Ердоган напусна демонстративно, докато той говори. За българите най-обсъжданата тема пък беше посещението на премиера Бойко Борисов и прословутата му снимка с Тръмп, както и репликата в една от речите му "Народна република България", макар и лапсус.

В годините назад е имало и още по-впечатляващи сцени (вижте по-надолу). Най-запомнящата се история в ООН за всички времена обаче безспорно е тази със съветския лидер Никита Хрушчов в далечната вече 1960 г. И до днес в интернет излизат много информации за това как той се е събул обувката и е блъскал с нея по трибуната. От случката обаче няма нито един доказано автентичен запис, а само загадъчна снимка, за която се смята, че е фалшификат. От нея е направено и видео, което се върти в мрежата (вижте по-надолу).

Какво се случва? През тази есен Хрушчов е за цял месец в Ню Йорк и посещава пленарните заседания на ООН. Странното му поведение веднага прави впечатление. След като през 1955 г. той печели битката с вожда Сталин и застава начело на СССР и вече е пълноправен шеф на Кремъл, пред делегатите в САЩ той буйства, крещи и дори псува, като при всяка от речите си размахва юмруци. Посланията му са, че ООН е безполезна и доминирана от капиталистическите страни.

На 12 октомври, само ден преди да отпътува, обаче напрежението ескалира. Всичко започва, когато филипинският делегат Лоренцо Сумолонг обвинява СССР, че потиска народите от Източна Европа. Хрушчов буквално скача и отново показвайки заплашително юмруци се втурва към ораторския пулт, наричайки делегатите "лакеи на империализма".

Малко след това би трябвало да се е станала случката с обувката, но в протокола от заседанието не е отбелязано нищо такова. На другия ден "Ню Йорк таймс" и "Вашингтон пост" съобщават, че Хрушчов я е използвал като ударен инструмент. Но нямат доказателства.

Когато 40 години по-късно американският историк Уилям Таубман разследва историята за целите на биография на Хрушчов, установява доста противоречия. Веднъж ставало дума за чехъл, друг път за кафяв сандал, но най-вече - ударите се стоварили не върху трибуната, а на мястото на съветския лидер в пленарната зала.

На една снимка се вижда именно това - как пред него има обувка. На друга обаче, докато той говори разпалено от трибуната и размахва с ръка, в нея се вижда някакъв мистериозен предмет. Трета снимка показва същата сцена, но без обувка. Затова по всеобщо мнение кадърът с размазания предмет, който прилича на обувка, е фалшификат.

Снимка: Wikipedia

Служителка в залата уверява, че журналист неволно настъпил Хрушчов по петата, обувката се изсулила от нея, а самата служителка прибрала ценната реликва и му я върнала, грижливо увита в салфетка. "И тогава, той удари с нея", казва тя, но посочва по какво точно е ударил.

Според Анастас Микоян - един от висшите партийни функционери в СССР, и личния преводач на Хрушчов става дума за сандали. В момента, в който докладчикът четял, съветският лидер събул десния от тях и започнал да го разглеждал. След това няколко пъти треснал с него по масата, сякаш се опитва да избие камъче, което се е заклещило. Така показал, че докладът не му е интересен.

Цитират се и твърдения на внучката на Хрушчов, която твърди, че той първо удрял с ръце по банката, докато не му паднал часовникът. Когато се навел да го вземе, той погледнал обувките си и решил да удря с една от тях вместо с ръце.

През 2011 година пък един от синовете на Никита Хрушчов казва в интервю за в. "24 часа" развива следната теория - според Сергей Хрушчов журналист настъпил баща му по сандала и той, за да не се изложи, го оставил на земята. По-късно квесторката му го донесла и той, за да бъде забелязан от водещия заседанието, вдигнал ръката си, в която била обувката. Скандалната снимка била монтаж на фотос от предишната година, на който лидерът на СССР държал в ръка кочан царевица.

Вижте още снимки на Никита Хрушчов  >>

 

Още от най-запомнящите се речи в ООН

През май 1960 г. американският постоянен представител Хенри Кабът Лодж обвинява Съветския съюз в шпионаж. За целта по време на изказването си в Съвета за сигурност на ООН той показва направен от дърво модел на Държавния печат на САЩ, подарен на американското посолство в Москва от руски граждани. След това с помощта на пинсета той изважда малък микрофон от човката на изобразения на печата орел и заявява, че в американските дипломатически мисии в страните от Източния блок са били намерени десетки подслушвателни устройства.

По време на Кубинската ракетна криза през 1962 г. постоянният представител на САЩ Адлей Стивънсън показва пред Съвета за сигурност снимки на съветски ракети, които тогава са епохален технически пробив по телевизията. След представителят на СССР отказва да отговори на въпроса му дали в Куба наистина има ракети, американският дипломат показва уголемени черно-бели изображения, направени от въздуха, които показват съветските ракетни установки в Куба.

През 1974 г., за да изтъкне образа си на революционер, Ясер Арафат се появява с кобур с пистолет. Преди да се качи на трибуната, той неохотно изважда оръжието си и се обръща към световната организация с думите: "Днес донесох маслинова клонка и пистолет на борец за свобода. Не допускайте маслиновата клонка да падне от ръката ми".

През 2003 г. тогавашният държавен секретар на САЩ Колин Пауъл в продължение на 80 минути представя купища обвинения, обосноваващи евентуална война срещу Ирак. Пауъл пуска записани разговори, показва разузнавателни снимки на иракски обекти и вади точно копие на шишенце Антракс. След нахлуването в Ирак се оказа, че всички доклади за оръжията на Саддам Хюсейн за масово поразяване на са били верни.

През 2009 г. боливийският президент Ево Моралес изважда листо от растението кока по време на заседание за наркотиците и го сдъвква, докато излага аргументи, че тя трябва да се легализира.

През 2012 г. президентът на Израел Бенямин Нетаняху показа пред ООН графика на иранска ядрена бомба. Тогава всички израелски вестници публикуваха на първа страница снимката му, чертаещ с червен маркер линия върху скица, символизирайки границата, която Техеран не трябва да прекрачва.