Силни земетресения разтърсиха индонезийския остров Сулавеси и предизвикаха цунами, като представител на местните власти е обявил, че цунамито е разрушило множество къщи, предава CBC News, цитирани от Фокус. Вече започнаха да излизат информации за загинали, като според британския "Ивнинг Стандарт" на този етап има данни за 5 жертви.

Индонезия е обявила предупреждение за цунами след най-силното земетресение, с магнитуд 7.5, което е станало в 18:02 местно време (13:02 българско време), Последвали са многобройни силни вторични трусове, включително един с магнитуд 6.7.

Говорителят на агенцията за бедствия Сутопо Първо Нугрохоо заяви в интервю за телевизионно предаване на живо, че цунамито е засегнало град Палу, който е столицата на централната провинция Сулавеси и по-малък град - Донгала.

Има съборени къщи и хора в неизвестност.

"Смущенията в телекомуникациите и тъмнината възпрепятстват усилията за получаване на информация, каза той. - Целият национален потенциал ще бъде разгърнат и утре сутринта ще използваме самолети и хеликоптери, за да окажем помощ в засегнатите от цунамито места."