Следващият етап от съдебното дело на Джулиан Асандж ще започне през май, след като американското правителство представи гаранции за отношението към него, ако британският Върховен съд разреши да бъде екстрадиран, предадоха Пи Ей мидия и ДПА.

Основателят на "Уикилийкс" е преследван в САЩ заради предполагаем заговор за получаване и разкриване на информация за националната отбрана след публикуването на хиляди изтекли документи, свързани с войните в Афганистан и Ирак.

По време на двудневното изслушване през февруари адвокати на 52-годишния Асандж поискаха разрешение от съдията да оспорят отхвърлянето на по-голямата част от делото, за да предотвратят екстрадирането му. Миналия месец двама съдии отхвърлиха повечето от правните аргументи на Асандж, но заявиха, че ако САЩ не дадат гаранции, той ще може да обжалва на три основания.

Тези гаранции са, че Асандж ще бъде защитен и ще може да се позовава на Първата поправка от американската Конституция, която защитава свободата на словото в страната; че САЩ не са "предубедени в съдебния процес" заради националността му и че няма да му бъде наложено смъртно наказание.

Вчера двамата съдии потвърдиха, че САЩ са предоставили уверение на съда и заявиха, че изслушването ще се проведе на 20 май и ще продължи около два часа, предаде БТА.

Съдът издаде това решение, след като във вторник съпругата на Асандж - Стела Асандж, заяви, че САЩ са предоставили "откровено уклончиви думи".

"Съединените щати не дадоха уверение по отношение на Първата поправка и дадоха стандартно уверение по отношение на смъртното наказание", каза тя. "САЩ не се ангажираха да оттеглят предишното твърдение на прокуратурата, че Джулиан няма право да се позове на Първата поправка, защото не е гражданин на САЩ. Вместо това САЩ се ограничават до откровено уклончиви думи, твърдейки, че Джулиан може "да се опита да повдигне въпроса" за Първата поправка, ако бъде екстрадиран.

"Дипломатическата нота с нищо не облекчава крайното безпокойство на семейството ни за неговото бъдеще - мрачното му очакване да прекара остатъка от живота си в изолация в американски затвор заради публикуването на журналистика, печелила награди", добави съпругата му.

Министерството на правосъдието на САЩ отказа да коментира.