Американският президент Джо Байдън съобщи, че обмисля искането на Австралия по отношение на съдебното преследване срещу основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асандж, предаде Ройтерс.

Австралийският премиер Антъни Албанезе през февруари каза, че подкрепя призива на Долната камара на парламента за връщане на Асандж, който е австралийски гражданин, в Австралия.

Американските власти искат Асандж да бъде екстрадиран от Великобритания в САЩ, където той е издирван за криминални престъпления, свързани с публикуването в "Уикилийкс" на огромно количество поверителни американски военни записи и дипломатически грами, пише БТА.

Преди две седмици британски съд разреши на Джулиан Асандж отново да обжалва екстрадицията си в САЩ. Адвокатите на американската държава твърдят, че Асандж е съден "за безразборно" огласяване на имената на източници, а не заради политическите си възгледи.

Основателят на "Уикилийкс" все пак получи шанс да продължи борбата си срещу своята екстрадиция в Съединените щати, след като Висшият съд в Лондон постанови, че САЩ трябва да дадат повече гаранции за сигурността му, предаде Ройтерс.

ООН се обърна с призив към властите на Острова да не го екстрадират, за да не бъде подложен на изтезания в САЩ.

Поддръжници на австралиеца по цял свят организираха демонстрации и протестни акции в негова защита.