Руският бизнесмен и общественик Константин Малофеев публикува първото изявление на бащата на убитата журналистка Даря Дугина по негова молба, съобщава "Известия".

"Както знаете, в резултат на терористичен акт, извършен от нацисткия украински режим, пред очите ми беше зверски убита от взрив моята дъщеря Даря Дугина. Тя беше прекрасна православна девойка, патриотка, военен кореспондент, експерт от централните канали, философ. Изказванията и репортажите й винаги бяха дълбоки, обосновани и сдържани. Тя никога не призова към насилие и война. Тя беше изгряваща звезда в началото на своя път. Враговете на Русия подло я убиха", гласи изявлението на Дугин.

Той подчертава още, че подобни удари "няма да сломят руския народ" и призовава към "победа".

По-рано РИА "Новости" съобщи, че от момента на гибелта на журналистката Дугин се намира в болница под лекарско наблюдение.

Поклонението пред убитата ще се състои на 23 август в Телевизионния център "Останкино", уточнява още бащата в първото си изявление след смъртта на дъщеря му.

Украинската гражданка Наталия Вовк, за която ФСБ обяви, че е извършител на убийството, ще бъде обявена за издирване с цел екстрадиране в Руската федерация, съобщи ТАСС. По данни на руските служби за сигурност след атентата Вовк е напуснала Русия през границата с Естония. Събраните данни са предадени на Следствения комитет.

Русия ще има "всички основания за твърди действия" срещу Естония, ако властите на тази страна откажат да екстрадират украинската гражданка Наталия Вовк, която според ФСБ на Руската федерация е извършител на убийството на журналистката Дария Дугина, каза Владимир Джабаров, първи заместник-председател на комисията по международни въпроси на Съвета на федерацията.

Междувременно руският президент Владимир Путин изказа съболезнования за гибелта на Даря Дугина.

"Подло, жестоко престъпление прекъсна живота на Даря Дугина - светъл, талантлив човек с истинско руско сърце - добро, любящо, отзивчиво и открито. Журналист, учен, философ, военен кореспондент, тя честно служеше на хората, на отечеството, на дело доказваше какво означава да бъдеш руски патриот", се посочва в съболезнователната телеграма на руския държавен глава, за когото твърдят, че е в близки отношения с бащата на убитата и се твърди, че е изиграл голяма роля върху него относно възгледа за тъй наречения "руски мир".

 

Според разследващите бомбата се е намирала под седалката на шофьора и е задействана дистанционно. На 20 август вечерта автомобилът, който управлява Даря Дугина, избухва пред очите на баща й на Можайско шосе, около 21.35 местно време в Подмосковието. Дугин е карал джипа си веднага зад нейната кола, заради което и първи се е озовал на мястото след взрива. Младата жена е загинала на място.