През последната седмица напрежението на американско-мексиканската граница нарасна, след като хиляди имигранти се струпаха в очакване на отмяната на т.нар. "Разпоредба 42", която позволява лица, влезли в САЩ от определени страни, да бъдат експулсирани в Мексико. В сряда Върховният съд на САЩ разпореди ограниченията за имигрантите временно да останат в сила без да определи конкретен срок, но студът се оказа по-нетърпелив от магистратите и вчера температурите в САЩ, включително и в района на границата с Мексико, рязко спаднаха, създавайки сериозни заплахи пред струпаните по границата хора.

Кратка история на "Разпоредба 42"

Заповедта, известна като "Разпоредба 42", влезе в сила през март 2020 г., когато президент на САЩ беше Доналд Тръмп. Тя позволява търсещите убежище и други имигранти от определени страни бързо да бъдат експулсирани в Мексико. Американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията аргументираха тази мярка с необходимостта да се овладее разпространението на КОВИД-19.

Правителството на Байдън остави заповедта в сила повече от година, а през октомври разшири обхвата ѝ, като освен имигрантите от Мексико, Гватемала, Хондурас и Салвадор, реши да експулсира в Мексико и тези от Венецуела. През изминалата година Хаити, Колумбия, Перу и Бразилия също се съгласиха да приемат своите граждани, които са били върнати със самолети.

Американското министерство на вътрешната сигурност заяви, че за да се справи с мигрантския натиск по южната граница, ще се нуждае от допълнително финансиране в размер на 3,4 милиарда долара, пише в. "Ню Йорк таймс".

Според правителствен източник на изданието, пожелал анонимност, след отмяната на "Разпоредба 42" нелегалните преминавания на границата могат да достигнат до 12 000 на ден, а правителството на Байдън разполага с ресурси да се справи с около 4 хиляди.

Американските власти твърдят, че искат да прекратят действието на "Разпоредба 42", посочва Ройтерс. През април здравните служби заявиха, че заповедта вече не е необходима за предотвратяване на разпространението на коронавируса.

През ноември федерален съдия постанови, че разпоредбата е незаконна и нареди да бъде отменена на 21 декември.

Но 19 щата, чиито главни прокурори са републиканци, оспориха съдебното решение. В понеделник Върховният съд на САЩ разпореди ограниченията временно да останат в сила, за да се даде възможност на страните по делото да отговорят на искането на прокурорите. Поради това конкретната дата, на която разпоредбата ще отпадне все още няма.

Галеници на закона

От март 2020 г. до април тази година имиграционните служби са се позовавали на "Разпоредба 42" повече от 2,4 милиона пъти, за да експулсират мигранти, отбелязва в. "Тексас трибюн". В това число влизат много мигранти, които са били експулсирани повече от веднъж, тъй като са направили многократни опити да влязат в САЩ през южната им граница.

Същевременно откакто е въведена мярката се наблюдава една специфична тенденция, свързана с лица, които не подлежат на експулсиране в Мексико - броят на кубинските имигранти се рязко се увеличава. През фискалната 2020 г. са регистрирани 9822 "взаимодействия" на гранични служители с кубинци по южната граница. През 2021 г. техният брой се увеличава на 38 674, през фискалната 2022 г., която приключва на 1 октомври, те достигат 174 674, отбелязва телевизия Си Ен Ен, като се позовава на официални данни, публикувани на сайта на американската гранична служба.

Още през 2016 г. Хавана обвини Вашингтон за големия брой кубинци, които се опитват да достигнат Съединените щати по суша и море, заявявайки, че правителството на тогавашния президент Барак Обама "окуражава нелегалната и опасна имиграция".

Според Закона за приспособяване на кубинските бежанци от 1966 г. кубинците, които достигат САЩ смятани за законни имигранти, ако успеят да стъпят на американска територия, докато имигрантите от всяка друга държава се смятат за нелегални.

В правителствено изявление, разпространено в началото на август 2016 г. от местните медии, цитирани от Ройтерс, се казва, че Куба е "жертва на политизирането на въпроса за миграцията от правителството на САЩ, което стимулира незаконната и опасна имиграция."

Националната гвардия на помощ

Испанският в. "Паис" вчера съобщи, че в очакване на изтичането на срока на действие на "Разпоредба 42" Тексас е милитаризирал участък от границата между американския град Ел Пасо и мексиканския Сиудад Хуарес.

На 20 декември губернаторът на Тексас Грег Абът е наредил на войските от Националната гвардия да охраняват реката Рио Гранде. Макар че това не е първият случай, в който Националната гвардия е разположена по границата, кадри, на които се виждат огради от бодлива тел и войници по Рио Гранде разпалиха спорове както в САЩ, така и в Мексико, отбелязва испанското издание. Кметът на Сиудад Хуарес нарече това "прекомерно" и заяви, че присъствието на мигрантите "не представлява заплаха за съседната държава".

Решението на губернатора Абът бе взето ден след като през реката започнаха да минават стотици мигранти. Много от тях бяха никарагуанци, които трудно могат да бъдат депортирани поради изключително обтегнатите дипломатически отношения между САЩ и правителството на Даниел Ортега. Мексико също няма да ги приеме обратно, така че много от тях бяха оставени да се скитат по улиците на Ел Пасо, защото всички приюти за мигранти бяха пълни, разказва испанският вестник.

Масовият наплив на мигранти на 19 декември и продължаващото изселване на хора от нетипични за тях страни като Венецуела и Никарагуа натовариха ресурсите на граничните американски щати. Само през октомври американските гранични власти в Ел Пасо са приели повече от 50 000 мигранти. Междувременно губернаторът Абът многократно критикува бездействието на правителството на Байдън и прибегна до изпращането на мигранти с автобуси до градове и щати, които са под контрола на Демократическата партия.

Все по-сериозен проблем

Вчера температурите в САЩ рязко се понижиха и непосредствено преди коледните празници се заформя зимна буря, предаде Асошиейтед прес.

Националната метеорологична служба съобщи, че за няколко часа температурите в централните високи равнинни райони са паднали с 10 градуса по Целзий. В голяма част от страната коледният уикенд може да се окаже най-студеният от десетилетия насам, прогнозират синоптиците.

Очаква се арктическата въздушна маса да донесе силни пориви на вятъра и температура от минус 9,4 градуса по Целзий в Ел Пасо, където новопристигнали мигранти без документи спят на улицата, съобщи днес Би Би Си.