Прокуратурата на Венецуела започна разследване срещу лидера на опозицията Хуан Гуаидо за предполагаемото му участие в "саботажа" на националната електрическа мрежа, съобщава националният ежедневник El Nacional, цитиран от Фокус.


От редакцията припомнят, че в края на януари Върховният съд на латиноамериканската страна наложи на самообявилия се за временен президент забрана за напускане на страната и замрази сметките му. Тогава бе инициирано разследване срещу Гуаидо за "узурпиране" на властта в Каракас.

Привеждат се думите на представител на Министерството на държавната администрация, според когото няколко часа след "саботажа", в резултат на който Венецуела потъна в мрак, в социалните мрежи са се появили призиви за насилие, кражби и плячкосване. Явният намек е, че зад тях стои Гуаидо.

Дни наред Венецуела остава без електричество. По-рано държавната енергийна компания заяви, че прекъсването на електрозахранването e в резултат от "саботаж" във ВЕЦ, разположен в източната част на страната. Експертите, от друга страна, смятат, че проблемът се дължи на липсата на поддръжка на електрическата система и на дефицита на ток. Те обвиняват социалистическото правителство за липсата на инвестиции в поддръжката на инфраструктурата в разгара на сериозната икономическа криза, но политиците подкрепиха версията за "саботажа".

Междувременно венецуелските власти наредиха днес на американските дипломати да напуснат страната в срок до 72 часа. Това стана, след като президентът Николас Мадуро обвини американския си колега Доналд Тръмп в "киберсаботаж", предизвикал най-тежката електрическа авария в историята на страната, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Венецуелският външен министър Хорхе Ареаса съобщи в Туитър, че американските дипломати във Венецуела трябва да напуснат страната в срок до три дни след провала на преговорите за запазване на "секциите за защита на националните интереси" в двете държави.

"Присъствието на венецуелска земя на тези служители създава риск за мира, целостта и стабилността на страната", се казва в изявление на правителството.

Държавният департамент съобщи вчера, че ще изтегли служителите си от Венецуела тази седмица, като заяви, че присъствието им се е превърнало в ограничение за политиката на САЩ.