Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху заяви, че израелското разузнаване Мосад е помогнало на Гърция да разкрие терористичен заговор срещу еврейски обект в страната, предаде Асошиейтед прес.

Според гръцки полицейски източници цел на подготвяното нападение е бил израелски ресторант в центъра на Атина, съобщи АНА-МПА. По случая са задържани двама пакистански граждани на възраст 27 и 29 години, които били в контакт със свой сънародник, живеещ в Иран. Сред възможностите, които заподозрените разглеждали, били да извършат нападението с огнестрелно оръжие, с взривно устройство или да предизвикат пожар, най-вероятно с газ. Двамата задържани са били следени от февруари и са в ареста за административни нарушения, защото се намират в Гърция без законно основание.

Телевизия Скай съобщава, че двамата задържани планирали да извършат нападението по време на еврейската Пасха, която тази година е между 5 и 13 април - период, в който ресторантът, в който се намира и еврейска синагога, трябвало да е пълен с изтъкнати членове на еврейската общност в гръцката столица. Според телевизията, която се позовава на сведения, с които разполагат гръцките власти, двамата заподозрени трябвало да получат от ръководителя си в Иран сума от по 10-15 хиляди евро за всеки убит.

В изявлението на Нетаняху, разпространено снощи от кабинета му, се казва, че "след началото на разследването на заподозрените в Гърция, Мосад предостави разузнавателно съдействие в разкриването на структурата, методите им на работа и връзката с Иран".

"Разследването разкри, че структурата, действала в Гърция, е част от обширна иранска мрежа, ръководена от Иран и обхващаща много страни", заяви израелският премиер.

Гръцки представители са заявили пред Асошиейтед прес, че двамата заподозрени са влезли в Гърция нелегално от Турция и са били в страната поне четири месеца. Телевизия Скай пък съобщава, че арестуваните били в Гърция от 4-5 години и работели предимно в селското стопанство на остров Закинтос и в района на Спарта на полуостров Пелопонес.

Министърът на външните работи на Израел Ели Коен благодари на гръцкото разузнаване и служби за сигурност за решителните им действия. В публикация в Туитър Коен пише:

"Правителството на аятолаха в Техеран изнася тероризъм в Близкия изток и в целия свят и само с твърда и обща позиция можем да спрем терористичните действия на иранския режим".