В САЩ бяха вандализирани домове на на двамата най-високопоставени парламентаристи - председателката демократ на Камарата на представителите Нанси Пелоси и лидера на републиканското мнозинство в Сената Мич Макконъл, предадоха световните медии.

Пред къща на Пелоси в Сан Франциско вчера са намерени отрязана свинска глава и изкуствена кръв. Със спрей на вратата на гаража е изписан задраскан надпис "2000 долара", следван от изреченията "Премахнете наемите!" и "Искаме всичко!".

При къща на Макконъл в Луивил, щата Кентъки, пък на входната врата и на един прозорец са изписани "Къде са ми парите" и "Мич убива бедните".

Скрийншот: YouTube/Free The Press

Макконъл разпространи изявление, че подкрепя мирните протести.

"Това обаче е друго. В нашето общество няма място за вандализма и политиката на сплашване.  Със съпругата ми никога не сме се плашили от тази токсична игра. Надяваме се само нашите съседи в Луисвил да не са се почувствали много неудобно от тази радикална истерия", заяви той.

Вандалските прояви идват след интензивен дебат за план от около 900 милиарда долара за възстановяване от последиците от Ковид-19, който беше приет в Конгреса и ратифициран от президента Тръмп.

Републиканците в Конгреса блокираха предложение на демократите индивидуалните парични помощи по този план да се увеличат от 600 на 2000 долара, въпреки че самият Тръмп подкрепя това увеличение.

Снимка: БТА/XINHUA

"Сенатът няма да допусне да бъде сплашен да отпусне още повече взети назаем средства, които ще отидат в ръцете на богатите приятели на демократите, които не се нуждаят от тази помощ", заяви в сряда Мич Макконъл.

Той определи предложението като "социализъм за богаташи", тъй като индивидуалните помощи ще бъдат пратени и на "домакинства, където няма загуба на работа или на доход".

Полицията в Сан Франциско съобщи, че разследва инцидента в дома на Пелоси, която не е коментирала случилото се.

Снимка: АР/БТА

Все още няма нито един заподозрян и за двата случая.

В петък американският Конгрес отхвърли ветото на президента Тръмп за първи път по време на президентския му мандат.