"Трябва да се направи повече в подкрепа на растежа, най-вече чрез структурни реформи", а не чрез мерки за стимулиране, "защото не смятаме, че бюджетното положение на държавите членки им го позволява", заяви Лагард на пресконференция в Лондон. В отговор на въпрос за начините за преодоляване на кризата в еврозоната, Лагард предложи "по-добро разпределение на бюджетното бреме" между държавите членки.

"Има много начини за постигане на това", допълни генералната директорка на МВФ, без да дава повече подробности. Сред теоретично възможните опции са създаването на еврооблигации, които биха могли да доведат до споделяне на дълговете, опция, която до момента категорично се отхвърля от Берлин.

Новият френски президент Франсоа Оланд, който иска да се отдаде приоритет на растежа в момент, когато Германия остава твърда по въпроса за съкращаването на разходите, заяви, че е готов да постави всичко на масата на срещата на върха на ЕС на 23 май, "включително еврооблигациите". През януари Лагард намекна за подобно решение, като предложи създаването на "съвместни облигации", за да "се убедят пазарите в жизнеността" на единната европейска валута.

Лагард даде по-конкретни препоръки на Великобритания. На фона на опасността от нов спад МВФ препоръчва на Банк ъв Ингланд (Bank of England) да разшири програмата си на количествени облекчения (QE - quantitative easing), която в момента се равнява на 325 млрд. бр. лири (512,7 млрд. долара). Подобни мерки трябва да бъдат съпътствани от "бюджетно-неутрални" инвестиции в инфраструктурни проекти и социални разходи. Фондът съветва централната банка също така допълнително да понижи водещата си лихва, която сега е на историческия минимум от 0,5 процента, отбелязва ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

С цел да се запази темпът на намаляване на бюджетния дефицит МВФ предлага британското правителство да освободи бюджетни средства за капиталовложения като още повече намали заплатите на държавните служители. При евентуално влошаване на икономическата ситуация Фондът не изключва възможността Лондон да забави темпа на съкращаване на бюджетния дефицит.

Междувременно Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) предупреди за тежка рецесия в еврозоната и преразгледа към понижение икономическите си прогноз, предаде БТА. Еврозоната ще отбележи лек спад от 0.1% тази година основно заради влошените перспективи на Италия и Испания, докато прогнозата за Германия е завишена.